"Felesleges" sorozat

 

Mit csinál a zenekarban a brácsa, ha dallamot is ritkán kap, és a basszust sem ő játssza? Miért van szükség karmesterre, ha olykor nélküle is működik egy zenekar? Milyen feladatai vannak egy operarendezőnek, és vajon hiányozna-e az énekeseknek és a közönségnek, ha nem lenne? Mi a szerepe a kottának a klasszikus zenében, ha számos zenekultúra elvan és volt nélküle? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Zeneakadémia ifjúsági sorozata.

Az első alkalommal a furulyaművészként, tanárként és a középkori illetve reneszánsz repertoárt megszólaltató A:N:S Kórus vezetőjeként ismert Bali János fogja bevezetni a gyerekeket az európai kottaírás rejtelmeibe. Szó lesz azokról a különös pöttyökről és vonalakról, amelyek nagyjából 1200 éve tűntek fel különböző gregorián kéziratokban, s amelyekből hosszú évszázadok alatt kialakult az általunk ismert kottaírás.

A második foglalkozáson a Zeneakadémia opera tanszakának rendezőtanára, Almási-Tóth András árulja el a gyerekeknek az operarendezés kulisszatitkait. Mozart-operarészletek különféle színpadi megvalósításain keresztül nyerünk betekintést egy opera színrevitelének mozzanataiba, s a koncert végén természetesen a konklúziót is le fogjuk vonni: az operarendezőkkel kapcsolatban sok mindent el lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy feleslegesek volnának.

A harmadik előadáson a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója, Dinya Dávid és a Divisi Kamarazenekar vezeti be a gyerekeket a karmesteri munka rejtelmeibe. Megtudhatjuk, hogy milyen nehézségek merülnek fel egy zenekari próbán, mire való a pálca, hogyan válhat egyetlen hangszerré egy zenekar, miért kell egy dirigensnek pszichológussá is válnia olykor, s hogy miért nem működhet egy szimfonikus zenekar teljesen demokratikus módon.

Az utolsó koncerten a Liszt-díjas brácsaművész, Bársony Péter és a Zeneakadémia növendékei vezetik be a fiatalokat a brácsa lenyűgöző világába. A koncert során ki fog derülni, hogy a brácsa miben tud többet a hegedűnél (vagy éppen a csellónál), s hogy miért van az, hogy bár a brácsásokról szól a legtöbb muzsikus-vicc, és látszólag alárendelt a szerepük a zenében, valójában számos nagy zeneszerző, ha tehette, mégiscsak brácsán játszott.

 

BÉRLETÁRAK 2018. JANUÁR 2-TŐL:  4 500 Ft

További információk Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/lisztkukacokakademiaja/

Szűrés

2018 február

25 11.00
*
Liszt-kukacok Akadémiája

A „felesleges” operarendező

10-15 éveseknek
Solti György Kamaraterem

Elfogyott

2018 március

25 11.00
*
Liszt-kukacok Akadémiája

A „felesleges” karmester

10-15 éveseknek
Nagyterem

2018 április

15 11.00
*
Liszt-kukacok Akadémiája

A „felesleges” brácsa

10-15 éveseknek
Solti György Kamaraterem

Bach, Bartók, Dohnányi, Dvořák, Mozart