Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Átadták az Arany János Zeneszerzőverseny díjait a Zeneakadémián

2018. március 2.

Az Arany János emlékév Emlékbizottságának támogatásával rendezett gálahangverseny vendége volt Áder János köztársasági elnök, és beszédet mondott Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára is.

„Évszázados tradíciót folytat a Zeneakadémia azzal, hogy művészeti hátországot teremt a fiatal tehetségeknek” – hangsúlyozta Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a Díjkiosztó Gálahangversenyen. „Büszkeséggel tölt el valamennyiünket, hogy a ma esti hangversenyen olyan műveket mutathatunk be Önöknek, amelyek méltó társai a ma már klasszikusnak számító alkotásoknak, és megállják a helyüket a koncertszínpadokon – tette hozzá. A rektori beszéd teljes szövegét itt olvashatja.

 

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Molnár Viktor, az Arany János Zeneszerzőverseny I. helyezettje  Zongorakíséretes dal vagy dalciklus kategóriában.
Fotó: Zeneakadémia / Fazekas Istvá
n

 

Az Arany János Zeneszerzőversenyre pályázó zeneszerzők a költő munkáinak felhasználásával alkothattak új műveket két kategóriában: zongorakíséretes dallal vagy dalciklussal, illetve vonószenekari kíséretes dallal vagy dalciklussal. A zsűri elnöke Meláth Andrea énekművész, a zsűri tagjai: Fekete Gyula, Dubrovay László, Jeney Zoltán és Vajda János zeneszerzők voltak.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

A díjkiosztó hangversenyen a díjnyertes zeneművek közül is felhangzott négy, valamint Kadosa Pál, Reinitz Béla, és Kodály Zoltán olyan művei, amelyek Arany János-versekre születtek, sőt hallhatott a közönség néhányat  a költő saját dalaiból is. A hangversenyen Halmai Katalin, Kiss Judit Anna, Rálik Szilvia, Szakács Ildikó, Philipp György, Najbauer Lóránt, Pataki Bence és Szappanos Tibor énekel, Virág Emese és Kiss Péter zongorázott. A Liszt Ferenc Kamarazenekart Madaras Gergely vezényelte.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

A győzteseknek Hoppál Péter államtitkár és Dr. Vígh Andrea rektor közösen adta át az elismeréseket.

Zongorakíséretes dal vagy dalciklus kategória

I. helyezett:

Molnár Viktor: Vörös Rébék

II. helyezett:

Szalai Katalin: Hagyaték

Megosztott III. helyezettek:

Kecskés D. Balázs: Enyhülés

Zámbó Jonatán: János pap országa

Vonószenekari kíséretes dal vagy dalciklus kategória

I. helyezett:

Szabó Barna: Kintsugi

II. helyezett:

Dragony Tímea: Virradás

III. helyezett:

Sáry László: Tamburás

 

Az Arany János Zeneszerzőverseny díjazottjai: Kecskés D. Balázs, Molnár Viktor, Szalai Katalin, Dragony Tímea, Szabó Barna.
Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István


Címkék