A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Három évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a kínai Zhejiang Zeneakadémia

2017. december 20.

Magas szinten teljesítő hallgatók mobilitásának biztosítása, illetve a magyar zeneoktatás népszerűsítése a célja annak az együttműködési keret-megállapodásnak, amelyet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Zhejinag Zeneakadémia képviseletében Dr. Vigh Andrea rektor és Chu Ziyu rektor írt alá 2017. december 15-én.

 

Dr. Vigh Andrea és Chu Ziyu. Fotó: Zeneakadémia / Mudra László

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy minél nagyobb létszámban vonzza a tehetséges külföldi diákokat, illetve nemzetközi szinten is terjessze a magyar zenei oktatási tradíciót, így több tekintélyes intézménnyel jött létre már együttműködési megállapodás.

A kínai zeneakadémiával kötött egyezmény nem csak a hallgatók mobilitására terjed ki. A projekt lehetőséget ad kiváló tanárainknak, hogy vagy a kínai partnerintézménybe történő kiutazással, vagy fiatal, külföldi oktatók fogadásával és mentorálásával népszerűsítsék a magyar zeneoktatást.

A Zhejiang Conservatory of Music Kína egyik legnagyobb és legmodernebb, kiemelt státuszt élvező zenei felsőfokú oktatási intézménye, amely a „One Belt One Road” elnevezésű kínai program részeként jelentős állami és tartományi támogatást kap. Ennek köszönhetően a kínai partnerakadémia központi szerepet játszik abban, hogy a kínai zenei felsőoktatás ismertté váljon a világban.

A későbbiekben, a megfelelő feltételek előteremtése mellett a két intézmény közös rendezvényeket is szervez, a tervek között zeneszerzőverseny, nyári zenei táborok, esetleges közös koncertek szerepelnek.

Címkék