A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak

Itt térré válik az idő – a Zeneakadémia 2013/14-es tanévének nyitánya

2013. szeptember 3.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013/2014-es tanévét szeptember 2-án az Olasz Kultúrintézetben nyitotta meg dr. Batta András.

Az évnyitó beszéd központjában az idő fogalma állt, ennek apropóján idézte a Zeneakadémia rektora Wagner Parsifaljából a címben kiemelt gondolatot. Vonatkozott ez az évnyitó helyszínére, az Olasz Kultúrintézetre és a Zeneakadémia épületeire is, hiszen e gazdag történetű palotákban egy térben él egymás mellett a múlt, a jelen és a jövő. Az idő kapcsán emlékeztetett Batta András rektor úr a közelmúlt szomorú eseményeire, hiszen a nyár folyamán elhunyt a Zeneakadémia több kiváló tanára és egykori növendéke: Ugrin Gáborról, Halmos Béláról, Zempléni Kornélról és Vukán Györgyről néma felállással emlékeztek az egybegyűltek.
 
évnyitó2013
Zeneakadémia Évnyitó 2013. szeptember 2.
 
Rektorságának elmúlt kilenc éve alatt lezajlott fejlesztésekről, így a Ligeti György épület létrejöttéről és a Liszt Ferenc téri épület közelgő átadásáról is beszélt dr. Batta András. Mint elmondta, a főépület újranyitása reményei szerint jó hatással lesz majd az oktatásra is, hiszen újszerű művészi műhelymunka kialakítását segíti majd. A megújult Nagyterem 2013. október 22-én nyitja meg kapuit, s az őszi szezonban hangversenyek hosszú sora vonultatja fel a Zeneakadémia sikereit, eredményeit, sajátságait a magyar és a külföldi közönségnek. November 6-án a Népzene Tanszék, november 17-én a nagy múltú Zongora Tanszak, november 20-án pedig a Jazz Tanszék mutatkozik be. December 6-án megnyílik majd a Liszt Ferenc téri épület Kisterme is, az Ének Tanszék elmúlt évtizedben végzett hallgatóinak főszereplésével rendezendő Varázsfuvola-előadásával, de többször fellép az évad során az Erdei Péter vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus, és a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest is.
 
Az egyetem életében bekövetkezett változásokról szólván Batta András bemutatta a Zeneakadémia két új tanszékvezetőjét is: Meláth Andrea az Ének Tanszék, Szenthelyi Miklós pedig (akinek munkáját Déri György segíti majd) a Vonós Tanszék irányítását vette át. Az új tanszékvezetők mellett Batta András köszöntötte Párkai István professor emeritust is, nyolcvanötödik születésnapja alkalmából.
 
Az évnyitó záró aktusaként rektor úr bemutatatta a Köztársági Ösztöndíj nyerteseit, az egyetem elsőéves hallgatói pedig letették a gólyaesküt. Az ünnepségen zongorán közreműködött Lantos István professzor úr, és Kiss Petra MA II. évfolyamos hallgató.

Címkék