Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Liszt születésnapja a Régi Zeneakadémián

2017. október 11.

A Liszt Múzeum három zongora előadással emlékezik a Zeneakadémia 206 éve született alapítójára 2017. október 21-én.

Születésnapi koncertekkel várja az érdeklődőket a Liszt Ferenc szellemi örökségét gondozó Liszt Múzeum, amely az előző évekhez hasonlóan a zeneszerző-óriás születési évfordulóját megelőző napon nemcsak matinékoncertet, hanem délutáni- és esti előadást is tart. Idén október 21-én a zongora lesz a középpontban: Gulyás István, Yohei Wakioka és Jandó Jenő zongoraművész játszik Liszt Ferenc tiszteletére.

A 11 órakor kezdődő matinékoncerten Gulyás István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója a Zarándokévek - II. kötet („Itália”) című zongoraciklust fogja előadni. A szerző 1837 és 1839 közötti, olasz földön tett utazását hívja életre ez a mű, úti élményekből keletkeztek a zongorára írt darabok, amelyek később, Liszt weimari éveiben álltak össze egységgé. Az Itália ciklus tételeit az olasz művészet nagy alakjai ihlették – Petrarca, Dante, Raffaello és Michelangelo.

A délutáni koncerten, 16 órától Yohei Wakioka japán zongorista játssza Liszt műveit, többek közt Wagner operákból zongorára átdolgozott részleteket (Fonódal A bolygó hollandi, és Izolda szerelmi halála a Trisztán és Izolda c. operákból). 19 órától Jandó Jenő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ad koncertet, amelyen elhangzanak Beethoven, Liszt és Bartók művei. A magyar zongorista Liszt életművének avatott tolmácsolójaként is ismert; a zeneszerző darabjaiból lemezfelvételt is készített Liszt saját hangszerén játszva. 1992-ben a Liszt Társaság Nagydíjával jutalmazták a Hungaroton lemeztársasággal készített felvételéért, amelyen Liszt posztumusz zongoraversenyét játssza.