Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

„ Példaértékű személyiség, muzsikus és kolléga” – Perényi Miklós 70 éves

2018. január 9.

A világhírű gordonkaművészt a Zeneakadémia vezetői és kollégái köszöntötték születésnapja alkalmából.

„Perényi Miklós a Zeneakadémia családjának oszlopos tagja. Fantasztikus egyéniség, aki már hétévesen felvételt nyert az Egyetemre, majd kilencévesen adta első koncertjét. Az egész világot bejárta, eljátszott és lemezre vett minden művet, amelyet valaha csellóra írtak. Munkásságáért számtalan díjat is kapott. A legnagyobb díj azonban nem az övé, hanem a miénk, hogy itt lehet velünk” – jellemezte Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a kiemelkedő csellóművészt, egyetemi tanárt.

 

Dr. Vigh Andrea rektor asszony köszöntötte Perényi Miklóst. Fotó: Zeneakadémia / Mudra László

 


A zenész családba született Perényi Miklós a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előkészítő tagozatán először Zsámboki Miklós, majd 1959-től Banda Ede növendéke volt. 1962-ben szerzett diplomát, 1974 óta a Zeneakadémia oktatója is. Már pályakezdőként felfigyelt rá Enrico Mainardi és Pablo Casals, akik meg is hívták a fiatal művészt mesterkurzusaikra.

Koncertezett a világ összes rangos koncerttermében és fesztiválján. Nem csak szólistaként remekel; kiváló kamaramuzsikus is, olyan partnerekkel működött együtt, mint a néhai Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Lantos István, Schiff András.

Repertoárja különlegesen széles, a barokktól a huszadik századi zenéig terjed, de szívesen játssza kortárs szerzők kompozícióit is, amint ez koncertprogramjaiból és lemezfelvételeiből is kiderül. Ő maga is szerez zenét.

Perényi Miklós munkásságát számtalan díjjal és kitüntetéssel ismerték el: többek közt Liszt Ferenc- és Bartók-Pásztory-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Kossuth- és Prima Primissima díjas, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, a Nemzet Művésze címet.
 

 

 

Fotó: Zeneakadémia / Mudra László