Élesben az Alma Mater kórus

2017. február 22.

A Zeneakadémia nagy múltra visszatekintő kórusának március 2-ai koncertjén a jelenlegi karigazgató, Somos Csaba mellett a korábbi karnagy, Erdei Péter is visszatér az együttes élére. A kórusművek mellett Brahms és Schumann zongoraművei is felcsendülnek Kocsis Krisztián előadásában.

Az Alma Mater kórus immár több mint félévszáda alakul évről évre újjá az egyetem karvezetés szakos, illetve a nem hangszeres tanszakok hallgatóiból, így válva a Zeneakadémia egyik leghosszabb ideje megszakítás nélkül működő együttesévé. Vezetői olyan, a magyar kóruskultúrát és a kodályi zenepedagógiát képviselő kóruskarnagy-tanárok voltak, mint az alapító Vásárhelyi Zoltán, majd Párkai István és Erdei Péter, 2014 óta pedig Somos Csaba.

 

Somos Csaba (Fotó: Toozok)

 

A tavaszi koncert első részében Johannes Brahms egy világi és egy egyházi kórusműve hangzik el: az Öt ének – az európai kórusirodalom ékköve – a korosodó mester őszikék-sorozata, öt személyes vallomás az elmúlásról. A Két motetta címmel megjelent művek egyike éppen száznegyven éve íródott, a bachi motetták mintájára, de az érett Brahms utánozhatatlan stílusában, gyönyörű dallamokkal, lenyűgözően dús kórushangzással; a másik motetta virtuóz variációsorozat egy koráldallamra, szintén bravúros zeneszerzői megoldásokkal. A két vokális mű között a fiatal tehetségek egyik kiválósága, Kocsis Krisztián zongorista előadásában Brahms op. 118-as A-dúr intermezzóját, valamint az op. 79-es sorozat h-moll és g-moll rapszódiáját hallgathatja a nagyérdemű. A második részben Schumann Karnevál című zongoraciklusát követően egy nagyszabású kórusmű, Franz Schubert egyik utolsó opusa, Händel drámai oratóriumai által ihletett Mirjam diadaléneke hangzik el, Mondok Yvette szopránszólójával.

 

Erdei Péter (fotó: Schiller Kata)

 

Ezen az estén nem kisebb művésztanár-egyéniség, mint a Liszt-díjas Erdei Péter tér vissza az Alma Mater kórus élére. Az intézmény nyugalmazott címzetes egyetemi tanára és a bostoni Kodály Musical Training Institute egyik alapítója 1973-tól a tanított a Zeneakadémián, több mint három évtizedig a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója volt, Debreceni Kodály Kórus, a Magyar Rádió Énekkarának vezetése után az Alma Mater kórust vezényelte, valamint megalapította a fiatal zeneakadémistákból álló Új Liszt Ferenc Kamarakórust. Vezényelni fog a szintén Liszt-díjas Somos Csaba is, aki mind az egyetem kórusának, mind a Vasas Művészegyüttes Énekkarának karigazgatói posztján Erdei Péter utódja volt, hozzá hasonlóan irányította a Magyar Rádió Énekkarát is, jelenleg pedig az egyetem Karvezetés Tanszékének oktatója és a Nemzeti Énekkar karigazgatója.