Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Híreink – Programajánlóink

„A legtermészetesebb zenélés az emberi hang”

„A legtermészetesebb zenélés az emberi hang”

2019. január 7.

Zathureczkynél, Kodálynál, Weinernél tanult a Zeneakadémián, aztán elhagyta Magyarországot, és egy hollandiai kitérő után – Yehudi Menuhin bíztatására – Londonban telepedett le. A koncertezéstől tizenegy évvel ezelőtt visszavonult, de továbbra is tanít a Királyi Zeneakadémián, és világszerte tart mesterkurzusokat. A 82 éves Pauk György a Kamarazene Tanszék meghívására december elején háromnapos mesterkurzust tartott a Zeneakadémián.

Tovább
A hydraulistól a hangversenytermi orgonáig

A hydraulistól a hangversenytermi orgonáig

2019. január 4.

Milyen hangszer az orgona (organon, organum)? Hogyan működik, hogyan néz ki? Ezekre a kérdésekre nem adhatunk rövid választ. Egyrészt nincs egységesen meghatározható mérete vagy alakja: történetéhez éppúgy köthető a víziorgona tucatnyi sípjával, mint a hét billentyűsoros, akár több ezer sípot is magában rejtő, világrekordra is jelölhető hangszer. Másrészt megszólaltatási módja sem egységes, hiszen a billentyűk méretezése is eltérő volt az egyes korokban. Mire az orgona 1907-ben, korának legmodernebb formájában a Zeneakadémia Nagytermébe került, oly mértékben lett mássá, mint amilyen hosszú utat járt be e több mint két évezrednyi idő alatt.

Tovább