2017.06.09 19.30

Nagyterem

Várjon Dénes és a Borodin Quartet

Négyszer négyes plusz egy

Várjon Dénes és a Borodin Quartet

Haydn:
D-dúr vonósnégyes, Hob. III:42
Schnittke:
Zongoraötös
szünet
Sosztakovics:
g-moll zongoraötös, op. 57
Várjon Dénes (zongora) Borodin Quartet: Ruben Aharonian, Sergei Lomovsky (hegedű); Igor Naidin (brácsa); Vladimir Balshin (cselló)

Várjon Dénes, illetve a világjáró Borodin Quartet külön-külön is bőven megérné az estét és az azt megelőző sietős jegyvásárlást, ám együttes fellépésük a koncertévad egyik legfontosabb eseményét ígéri. Zongorista büszkeségünket, a hazai koncertélet egyik legaktívabb és legelmélyültebb művészét bemutatnunk teljességgel fölösleges, ám az orosz vonósnégyesről tán nem hiábavaló leírni, hogy 1945 óta működik, megalapítására a moszkvai konzervatórium falai közt került sor, legelső csellistája nem más volt, mint Misztyiszlav Rosztropovics, brácsása pedig Rudolf Barsaj. Borogyin nevét tíz évvel később vette fel a formáció, amely azóta természetesen többször is megújította teljes tagságát, ám máig őrzi kivételes színvonalát. A kvartett történetének egyik legnagyobb büszkesége az a szoros és termékeny munkakapcsolat, amelyet Dmitrij Sosztakoviccsal sikerült kialakítani rögtön az együttes megalapítását követően, és amely utóbb egy sor Sosztakovics-ősbemutató főszereplőivé tette a Borodin Quartet muzsikusait. Így aztán igazán nincs abban semmi meglepő, hogy Haydn és az együttes repertoárját ugyancsak régóta gazdagító Schnittke nyomában épp Sosztakovics zongoraötöse zárja majd a hangverseny műsorát.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozatunk keretében Várjon Dénes és Igor Naidin, valamint Tóth Endre moderátor és Czinege Ádám tolmács várja az érdeklődőket.

 

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 3 700, 5 100, 6 500, 7 900 Ft