Kiss B. Ádám nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

2017. augusztus 01.

Első alkalommal hirdették meg a Kalotaszegi Prímásversenyt a július 27–30. között rendezett Méra World Music Fesztiválon. A Zeneakadémia egykori növendéke nyolc nevezőt utasított maga mögé.

A megmérettetést – amelyre tizenhat és harmincöt év közötti, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűsök jelentkezhettek – a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület hívta életre. A kilenc versenyző egy kötelező és egy szabadon választott, maximum ötperces összeállítást mutatott be a négyfős zsűri előtt. A kötelező számban Fodor Sándor „Neti" kalotaszegi prímás játékát idézték meg, míg másik produkciójukban szabadon választhattak a kalotaszegi prímások játékai közül. A verseny 7000 RON értékű különdíját Kiss Balbinat Ádám nyerte.

 

Fotó: Zeneakadémia / Mudra László

 

Az ifjú hegedűvirtuóz 1987-ben született Sepsiszentgyörgyön, a kolozsvári zeneiskolában kezdett hegedülni, tizenhárom éves korától pedig már Budapesten folytatta tanulmányait. 2007-ben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia szakára, 2012-től pedig a Zeneakadémia népi hegedű szakán tanult. 2014-ben Junior Príma Díjat nyert magyar népművészet és közművelődés kategóriában. A tíz éves Góbé zenekar alapító tagja, hegedűse, brácsása és énekese. Az együttes jubileumi koncertjét szeptember 26-án hallhatja a közönség a Zeneakadémia Solti Termében.

MTI/Zeneakadémia