Megjelent a Zeneakadémia Koncertmagazin 2017/január-júniusi száma

2016. december 21.

A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri jegypénztárában elérhető nyolcadik Koncertmagazin főtémája Bartók Béla.

Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója, a kiadvány főszerkesztője köszöntőjében így fogalmazza meg a szám tematikus anyagainak aktualitását: „Nem a 2016-os Bartók-év eseményei, még csak nem is az egy éves munkánk eredményeként útjára induló, a világ élvonalába remélt Bartók Világverseny és Fesztivál letisztult és a mestert szemérmesen középpontba állító arculata kínálta a megoldást. Végül a Zeneakadémia új image-filmjét tervezve – amikor egy lényegere törő, mégis átfogó üzenet megfogalmazásán dolgoztunk – jutottunk el a „zene határtalanul” gondolatához. S a 20. századi zene hangjai közül vajon melyik volna kevésbé mulandó, időtől, korszakoktól, stílusirányzatoktól kevésbé függő, mint Bartók Béláé? Úgy érzem, hogy mindaz, amit a zenéről és a Zeneakadémiáról mondani szeretnénk, leginkább így fogalmazható meg, rajta keresztül. Mostani számunkban tehát Bartók Béla az a híd, amelynek révén közelebb kerülhetünk egymáshoz.”

 

 

A Zeneakadémián megrendezendő, 2017. január-júniusi koncerteket soroló, szokásos alapossággal megírt ismertetők között olyan írások járják körül Bartók alakját, mint Leon Botstein, a New York-i Bard College dékánjának esszéje, Szabó Dániel jazz-zongorista cikke, vagy a 140 éve született Dohnányi és Bartók, illetve a Bartók és a hegedűsök viszonyát feltáró áttekintés, és a híd-tematikához kapcsolódnak a kiadványt illusztráló fotóművészeti alkotások is. A 2017. első félévi műsorhoz kapcsolódóan beszélgetés olvasható Viktoria Mullova hegedűművésznővel, valamint a Kodály Intézetet és a Zeneakadémia Zenepedagógiai tanszékét vezető Nemes László Norberttel és a Népzene Tanszéket, illetve az MTA BTI Zenetudományi Intézetét vezető Richter Pállal. A Zeneakadémia Koncertmagazin 2017/január-júniusi száma megemlékezik Kocsis Zoltánról, és interjút közöl korunk egyik legjelentősebb művészetfilozófusával, Jerrold Levonsonnal, továbbá Kodály Zoltán halálának közelgő ötvenedik évfordulója apropóján Kodály Zoltánné Péczely Saroltával.

Az exkluzív kivitelű százoldalas kiadvány ingyenesen elérhető a Zeneakadémia – december 24. és 25. kivételével minden nap nyitva tartó – Liszt Ferenc téri jegypénztárában, on-line változata pedig ide kattintva lapozható végig.