Zene karnyújtásnyira – már kaphatóak a következő évad bérletei

2017. május 15.

Világsztárok és ifjú tehetségek koncertjei június 30-ig különleges bérletkedvezménnyel.

A Zeneakadémia 2017/18 évadjának bérleteiben olyan nevek tálalhatóak meg, mint Julia Lezsnyeva, Janine Jansen, a Labèque nővérek vagy a Kelemen Kvartett.  „A programok összeállításánál továbbra is kiemelt szempont volt, hogy a világsztárok mellett az intézmény ifjú tehetségeivel is találkozhassanak az érdeklődők” – emelete ki Vigh Andrea a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a következő évad bérleteinek meghirdetése kapcsán.

A 2017 szeptemberében induló évadban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló koncerteken a kamarazene legkülönbözőbb formái mellett a magyar és nemzetközi zenei élet fiatal tehetségeivel, valamint klasszikus értelemben vett világsztárokkal egyaránt találkozhat a közönség. A már jól ismert bérletek mellett új sorozatokkal egészült ki a paletta. Ezek egyike az Otthon a Zeneakadémián bérlet, melyben a rendkívüli dinamizmusáról és virtuozitásáról ismert Kelemen Kvartett a Zeneakadémia rezidens együtteseként mutatkozik be. Az intézmény rezidens programja ebben az évben indul, a megtisztelő címet viselheti még az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, amely több koncert közreműködője is lesz a szezonban.

A kamarazenélés egyik legizgalmasabb hangszer-összeállítása, amikor két kitűnő zongorista játszik együtt. A zongora kétszer bérletben a műfaj talán legismertebb előadói szerepelnek, olyanok, akik elválaszthatatlan párost jelentenek. Katia és Marielle Labèque 2015-ös nagysikerű estje után tér vissza a Zeneakadémiára, Bartók és Brahms műveinek tolmácsolásával. Ugyancsak színpadra lép napjaink egyik legkiválóbb zongoraduója, Andreas Grau és Götz Schumacher. Simon Izabellát és Várjon Dénest nem kell bemutatni a magyar közönségnek; estjükön Schumann, Brahms és Mahler zenekari műveinek átiratait szólaltatják meg. Végül a Duo Koroliov hangversenyén Bach-átiratok vezetnek el Stravinsky Tavaszi áldozatáig.

A Zenekar a központban bérletben ezúttal három svájci együttest hallhatunk a Nagyterem színpadán, olyan világhírű énekes szólistákkal, mint Julia Lezsnyeva, Franco Fagioli, Matthias Goerne, valamint a már nemzetközi karriert befutó Fülei Balázs.

A Kamarazene Nagyteremre műsorán klasszikus remekművek, izgalmas új zenék és néhány orosz különlegesség szerepel. A sorozat első koncertje Mischa Maisky 70. születésnapi turnéjának budapesti koncertje lesz, amelyen hegedűs partnere Janine Jansen, ez biztosan különlegessé teszi majd az estét. Fenyő László a világ vezető koncerttermei után itthon is szonáta estet ad, partnere az örmény származású Marianna Shirinyan lesz. Az ütős kamarazene áll a két virtuóz hangszeres, Colin Currie és Rácz Zoltán koncertjének a központjában. A koncert egyik különlegessége Sosztakovics XV. szimfóniájának kamarazenei átirata.

A Zeneakadémia kiemelten fontosnak tartja az itt nevelkedett tehetségek előadói karrierjének elindítását, ezért minél több lehetőséget próbál adni számukra programjaiban. A 2013-ban életre hívott A tehetség kötelez sorozat főszereplői ezúttal is az intézmény tehetséges növendékei lesznek. Kocsis Krisztián zongora szólóesten mutatkozik be, Farkas Mira kamaraestjén a hárfa áll a középpontban. Négy kitűnő fiatal művész, Csabay Domonkos, Kruppa Bálint, Kurgyis András és Fejérvári János műsorán klasszikus és mai zongoranégyesek hallhatóak. Ír-magyar együttműködéssel valósul meg az a program, melyben a magyar származású hegedűművész, Gwendolyn Masin tanítványai és a Zeneakadémia fiatal kiválóságai a 20. századi kamarazene különleges darabjait mutatják be.

„Intézetünk a világ egyik legnagyobb múltú zenei egyeteme és Európa meghatározó koncertközpontja, 2014 óta aktív versenyszervező tevékenységet folytat, ennek elhagyhatatlan velejárója, hogy más nemzetközi zenei megmérettetések élvonalbeli résztvevőinek karrierjét is figyelemmel kísérjük. Versenygyőztesek címmel indítottuk el új bérletünket, az őszi koncerteken hazai és nemzetközi versenyek győztesei mutatkoznak be” – mondta el Vigh Andrea rektor asszony a zeneakademia.hu-nak.

A mai zenét bemutató Itt és most sorozat első koncertje a 10 éve elhunyt Szőllősy András zeneszerzőt és zenetudóst idézi meg. A második hangverseny a legfrissebb zenék élményét kínálja a közönségnek: 2017 februárjában a Zeneakadémián mutatkozott be a Studio 5 néven alakított zeneszerzőcsoport a magyar zeneszerzés X és Y generációjának képviseletében, s most újra szerzői esttel jelentkeznek. A sorozat utolsó estjén Lera Auerbach amerikaizeneszerző és zongorista megkapó szépségű, különleges apparátusra írt művét adja elő a Raschèr Saxophone Quartet és a Cracow Singers kamarakórus.

A Kamarazene karnyújtásnyira előadásain ezúttal a legkiválóbb fúvósok és különleges vendégeik játékához kerülhetnek közel az érdeklődők. A fúvós kamarazene izgalmas lehetőségeit a brit Calefax fafúvós kvintett, majd a különböző kulturális hatásokat ötvöző Mobilis Saxophone Quartet mutatja be, ez utóbbi együttes vendége Magyarország egyik legeredetibb fiatal szaxofonművésznője, Seleljo Erzsébet lesz. Az amszterdami Ebonit szaxofon együtteshez a Zeneakadémia fiatal tehetsége, Szabó Marcell csatlakozik zongorán. A már több éves múltra visszatekintő In Medias Brass rézfúvós kvintett vendége pedig Pálfalvi Tamás trombitaművész és Bazsinka Zsuzsanna szoprán lesznek.

Hősök, tündérek, bohócok a főszereplői a felső tagozatos általános iskolások számára meghirdetett őszi Liszt-kukacok akadémiája sorozatnak. A régi mítoszok hősei és hősnői mindig is kedvelt alakjai voltak a klasszikus zene történetének: operák, kantáták vagy éppen hangszeres művek hosszú sora idézi meg alakjukat. A négy koncert nemcsak négy izgalmas személyiséggel ismerteti meg a gyerekeket, hanem a zenetörténet meghatározó stílusaival is.

Folytatódik a népszerű Összkiadás élőben című sorozat is, amelyben egy-egy zeneszerzői életmű teljes fejezetét hallhatjuk egyben. Ezúttal Brahms összes trióját hallgathatja meg a közönség két hangversenyen. A műveket az Y generáció legkiválóbb zenészei, Miriam Helms Ålien, Szabó Ildikó és Lajkó István szólaltatják meg, hozzájuk csatlakozik a Bécsi Filharmonikusok klarinétművésze, Matthias Schorn, valamint a sokszoros versenygyőztes kürtművész, Zempléni Szabolcs is.

Varázshegy alcímmel idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével a kamara.hu kamarazenei fesztivál, melyben ezúttal is a legkiválóbb hazai és külföldi művészek vezetik végig a hallgatóságot a különös műgonddal összeállított zenei tematikán. A sorozat –  amelynek programját egy gyerekeknek szóló előadás és egy irodalmi beszélgetés is gazdagítja – az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elmélyültségével, személyes hangjával és különleges kapcsolódásaival ígér egyedülálló zenei élményeket.

A részletes program ide kattintva tekinthető meg.