2017.03.11 19.30

Nagyterem

Alexandre Tharaud és a Cuarteto Casals

Négyszer négyes plusz egy

Alexandre Tharaud és a Cuarteto Casals

Beethoven:
2. (G-dúr) vonósnégyes, op. 18/2
Sosztakovics:
10. (Asz-dúr) vonósnégyes, op. 118
szünet
Franck:
f-moll zongoraötös
Alexandre Tharaud (zongora) Cuarteto Casals: Vera Martínez Mehner, Abel Tomàs Realp (hegedű), Arnau Tomàs Realp (cselló), Jonathan Brown (brácsa)

Napjaink egyik legjobb vonósnégyesét hallhatjuk a Nagyteremben, egy olyan együttest, amely húsz éve kápráztatja el a közönséget és a felvételeket hallgató zenebarátokat páratlan hangzásával, eleven produkcióival. Az 1997-ben, a barcelonai Zeneakadémia akkori növendékeiből alakult formáció a legnagyobbaktól, az Alban Berg Quartet, a LaSalle Quartet és a Hagen Quartet tagjaitól vette át a stafétabotot. Ma már mind a négy muzsikus alma materük professzora, díjnyertes lemezeiken – amelyek egyikét Bartók, Kurtág, Ligeti műveinek szentelték –, valamint hangversenyeiken a kamarazene csúcsát jelentő klasszikus remekműveket szólaltatnak meg, nagyszerű ízléssel válogatva. Így lesz ez ezen az estén is: az első részben Beethoven 1801-ben megjelent első sorozatából játszanak, majd az együttjáték és az egyéni hangszertudás terén egyaránt próbakőnek számító, 1964-ben komponált Sosztakovics-kvartettet hallhatjuk. A második részben az az Alexandre Tharaud csatlakozik a világhírű négyeshez, aki ma az egyik vezető francia zongoraművész, és aki több alkalommal közreműködött már a Cuarteto Casals nagy sikerű európai koncertjein. César Franck egyik legjelentősebb művét, az f-moll zongoraötöst szólaltatják meg együtt.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozatunk keretében Alexandre Tharaud, Jonathan Brown, valamint Békéssy Lili moderátor és Czinege Ádám tolmács várja az érdeklődőket.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 900, 3 100, 4 300, 5 400 Ft