2017.10.29 19.00

Solti György Kamaraterem

Calefax fúvósötös

Kamarazene karnyújtásnyira

Calefax fúvósötös

Fairy Tales

Cage:
Living Room Music – Story
Debussy:
Syrinx
Grieg:
1. Peer Gynt-szvit, op. 46 (Jelte Althuis átirata)
Ravel:
Lúdanyó meséi (Rob Zuidam átirata)
R. Strauss:
Till Eulenspiegel, op. 28 (Oliver Boekhoorn átirata)
SZÜNET
Csajkovszkij:
Diótörő-szvit, op. 71a (Raaf Hekkema átirata)
Muszorgszkij:
Éj a kopár hegyen (Raaf Hekkema átirata)
Csajkovszkij–Ellington:
Diótörő jazz szvit (Oliver Boekhoorn átirata)
Calefax fúvósötös: Oliver Boekhoorn (oboa); Ivar Berix (klarinét); Raaf Hekkema (szaxofon); Jelte Althuis (basszusklarinét); Alban Wesly (fagott)

A Calefax Fúvósötös 1985-ben az amszterdami Barlaeus Gimnázium egy baráti társaságából alakult, miután az iskola centenáriumi ünnepségei négy fiút további együttműködésre sarkalltak. Rögtön rendeltek is egy darabot Willem van Manentől, aki végül nem négy, hanem öt hangszerre írta azt meg: az ősbemutatón így a gimnázium némettanára játszotta be a klarinétszólamot. Az ő helyét 1987-ben vette át Ivar Berix, az együttes jelenlegi klarinétosa. A fúvósötös műsora egy civilizációkat, időt és teret egyaránt átívelő motívumra épül: a történetmondásra, a mesére. A koncerten elhangzó művek alapjául szolgáló mesék ugyan akár a középkorig is visszanyúlnak, ma ismert formájukat a 19. században nyerték el, és a zeneművek is ezekből a változatokból születtek. A Fairy Tales felnőtteknek szól, de tele van boszorkányokkal, varázslókkal, gonosztevőkkel, hercegnőkkel és szörnyekkel, felbukkannak benne trollok, egy egérhadsereg és néhány varázsseprű.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozatunk keretében Raaf Hekkema, Jelte Althuis  közreműködők, és Mona Dániel moderátor várják az érdeklődőket.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 900 Ft