2016.11.17 19.00

Solti Terem

kamara.hu/1

Fordulópont

kamara.hu/1

A Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

Schubert:
a-moll („Lebensstürme”) Allegro, D. 947
Dvořák:
4. (e-moll) zongoratrió, op. 90 („Dumky”)
szünet
Schubert:
Nacht und Träume, D. 827
Schubert:
Die junge Nonne, D. 828
Schubert:
Frühlingsglaube, D. 686
Schubert:
Gretchen am Spinnrade, D. 118
Schubert:
Rosamunde-románc, D. 797
Henning Kraggerud:
10. Eqiunox Postludium (magyarországi bemutató)
Janáček:
Szonáta hegedűre és zongorára
Henning Kraggerud:
24. Eqiunox Postludium (magyarországi bemutató)
Bartók:
Kontrasztok, BB 116
Művészeti vezetők Simon Izabella és Várjon Dénes Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora); Sarah Shafer (szoprán); Carolin Widmann, Henning Kraggerud (hegedű); Christoph Richter (cselló); Klenyán Csaba (klarinét)

„Fordulópont” – ezt az alcímet viseli idén Simon Izabella és Várjon Dénes kamara.hu elnevezésű kamarafesztiválja, amely hosszú évek után tavaly a Zeneakadémián talált otthonra, remélhetőleg végérvényesen. Akkor „első és utolsó” műveket tűztek műsorra válogatott nemzetközi művészek közreműködésével, most olyan kompozíciókat helyeznek egymás mellé, amelyek akár a szerző életében, akár a zene vagy a műfaj történetében fordulópontnak bizonyultak. S persze a cím utal Klaus Mann memoárjára is, amely a klasszikus-romantikus kamarazene hőskorának számító polgári kultúra utolsó – és katasztrófába torkolló – fejezetének megrázó leírását adja. Az első koncert műsora Schuberttől Bartókig ível, s a fellépők között ott találjuk a két művészeti vezető mellett a hegedűművészként is aktív Henning Kraggerud norvég kortárs szerzőt, az 1998-ban, huszonkét évesen a Nemzetközi Yehudi Menuhin Hegedűverseny zsűrielnöki különdíját megnyerő, kortárs zenében is jártas Carolin Widmannt, a széles körű tanári tevékenységet folytató, Várjon Dénessel régóta kamarazenélő német csellistát, Christoph Richtert, az amerikai operaszínpadok egyik legkeresettebb szoprán csillagát, a dalénekesként nemrég a Carnegie Hallban bemutatkozott Sarah Shafert, és a nagyszerű klarinétművészt, a bemutatásra aligha szoruló Klenyán Csabát is. Valamennyien Simon Izabella és Várjon Dénes régi kamarapartnerei, s ettől nem függetlenül: barátai.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 400, 2 100, 3 400, 4 100 Ft

 

A bérletes kedvezmény automatikusan lép érvénybe a fesztivál előadásaira szóló jegyek egyidejű megvásárlása esetén, a kosárba helyezést követően.