2016.11.19 19.00

Solti Terem

kamara.hu/3

Fordulópont

kamara.hu/3

A Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

Schumann:
Tündérmesék, op. 132
Widmann:
Hol volt, hol nem volt – öt darab mesék hangján (magyarországi bemutató)
szünet
Schumann:
Asszonyszerelem, asszonysors, op. 42
Brahms:
3. (c-moll) zongoranégyes, op. 60
Művészeti vezetők Simon Izabella és Várjon Dénes Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora); Sarah Shafer (szoprán); Henning Kraggerud (hegedű); Tabea Zimmermann (brácsa); Steven Isserlis (cselló); Jörg Widmann (klarinét)

Mesék és történetek szólalnak meg a hangszeres és vokális kamarazene nyelvén a Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével megvalósuló kamara.hu fesztivál harmadik estjén. Két Schumann-mű, a klarinétra, brácsára és zongorára írott Tündérmesék, illetve a női sors végzetszerűségéről szóló dalciklus mellett Brahms c-moll zongoranégyese lesz hallható, ez a rejtett szerelmi üzenet Clara Schumannak, valamint Jörg Widmann kortárs német szerző megrázóan szép és elmélyült öttételes meseciklusa, amely ugyanazt a három hangszert foglalkoztatja, mint Schumann mesekompozíciója. A klarinétszólamot maga Jörg Widmann fogja játszani mindkét műben, aki nemcsak zeneszerzőként, hanem klarinétművészként is napjaink legfoglalkoztatottabb muzsikusai közé tartozik, s mindkét terület népszerű professzora a Freiburgi Zeneakadémián. A brácsa szólamát pedig az a Tabea Zimmermann szólaltatja meg, aki Végh Sándornál tanult Salzburgban, Ligeti György kifejezetten neki írta szóló Brácsaszonátáját, jelenleg a berlini Hans Eissler Zeneakadémia professzora, s elhivatott kamaramuzsikus (mások mellett Gidon Kremer, Heinz Holliger és Steven Isserlis rendszeres muzsikus partnere). A koncert többi fellépőjét nem szükséges e helyütt bemutatni, hiszen őket a fesztivál korábbi koncertjei alkalmával megismerhettük.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 400, 2 100, 3 400, 4 100 Ft

 

A bérletes kedvezmény automatikusan lép érvénybe a fesztivál előadásaira szóló jegyek egyidejű megvásárlása esetén, a kosárba helyezést követően.