A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Balogh Ádám sikere New Yorkban

2017. március 27.

A New York Concert Artists (NYCA) Worldwide Debut Audition idei versenyén szép magyar siker született. A verseny (amelyet nemrég Farkas Gábor, a Zeneakadémia tanára megnyert) szervezői válogatókat tartottak Los Angelesben, New Yorkban, Párizsban, Budapesten, Varsóban és Kölnben. Ezek alapján 9 ifjú művész kapott meghívást New Yorkba, köztük Szabó Marcell zongoraművész és Balogh Ádám, a Zeneakadémia első éves hallgatója (tanára: Némethy Attila). A negyvenöt perces szóló műsor alapján 3 fiatal művész került a döntőbe, köztük Balogh Ádám, aki Wolfgang Amadeus Mozart 488-as Köchel-jegyzékszámú A-dúr zongoraversenyét játszhatta, a NYCA szimfonikus zenekarral a New York-i Kaufmann Centerben. A fődíj egy szóló est volt a Carnegie Hallban, és egy a Berlin Filharmóniában, illetve egy lemezszerződés a Steinway lemezcéggel, melyet A 29 éves Zhenni Li kapott meg.

Balogh Ádám 2011 őszétől a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek osztályának, 2016-tól az egyetemi BA képzés hallgatója. 2013-ban Olaszországban megnyerte a milánói Piano Talents verseny kategória- és nagydíját, ez utóbbit több mint száz induló közül.

A következő nagy erőpróba 2015-ben következett Balogh Ádám pályáján, amikor a világhírű amerikai zongoraművész, Van Cliburn nevét viselő ifjúsági versenyen és fesztiválon a texasi Fort Worth-ben, a legjobb 12 közé sikerült bejutnia, és a "legszebben előadott lírai műért" különdíjat kapott.

Címkék