Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

David Fray zongora mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2017. február 19.

A fiatal zongoraművész generáció egyik nemzetközi sztárja, a francia David Fray a március 4-én a Nagyteremben tartott koncertjét követően mesterkurzust tart a Zeneakadémia hallgatói számára.

 

A kurzus időpontja, helyszíne:

2017. március 5. vasárnap, 10.00-13.00 és 14.00-18.00

Zeneakadémia Főépület, XXIII. terem
(1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

 

A kurzuson angol vagy francia nyelven lehet tanulni a művésztől.

 

Részvétel és jelentkezés:

Aktív hallgatónak csak a Zeneakadémia hallgatói jelentkezhetnek, BA, MA hallgatók elsőbbséget élveznek. A jelentkezőket a tanszékvezető fogja rangsorolni és kiválasztani, hogy kik játszhatnak a kurzuson.

A kurzusért aktív részvevők Mesterkurzus kreditpontot igényelhetnek.

Külsős érdeklődők nézőként részt vehetnek a kurzuson korlátozott létszámban, előzetes regisztráció fejében. A kurzuson való részvétel díjtalan.

Mind az aktív, mind a passzív részvevők Szabó Ágnesnél jelentkezhetnek a szabo.agnes[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen. Aktív részvétel esetén a repertoárt is kérjük csatolni a jelentkezéshez.

Jelentkezési határidő: 2017. február 27.

 

Fotó: Paolo Roversi

Fotó: Paolo Roversi

 

David Fray zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zongoraleckéit négy évesen vette, később pedig Jacques Rouvier, a National Superior Conservatory of Music tanára csiszolta tudását Párizsban. Franciaországi és nemzetközi versenygyőzelmei, díjai egy igen sikeres pályafutást vetítettek előre. Már a húszas éveiben kiérdemelte a German Echo Klassik Prize for Instrumentalist of the Year, Young Talent Award from the Ruhr Piano Festival, a "Révélation Classique" from ADAMI, a "Jeune Soliste de l'Année" from the French Language Public Radio Coalition, és a Hamamatsu Competition Diploma for Outstanding Merit-jét is. A 2004-es Montreal International Music Competition 2. helyezettje és a legjobb kanadai mű ellőadásért járó különdíj tulajdonosa. 27 éves korában, 2008-ban  a Newcomer of the Year címet kapta a  BBC Music Magazine-tól.

Számos nagyszerű karmesterrel dolgozott, olyan nevekkel, mint Marin Alsop, Pierre Boulez, Semyon Bychkov, Christoph Eschenbach, Asher Fisch, Daniele Gatti, Paavo Järvi , Kurt Masur, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, Yannick Nézet-Séguin és Jaap van Zweden. A zenekarok listája sem kevésbé patinás, olyan kiváló zenekarokkal lépett föl, mint a London Philharmonic, Royal Concertgebouw, Bayerische Rundfunk, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Deutsche Sinfonie Orchester, Salzburg Mozarteum, Orchestra del Teatro alla Scala, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Orchestre de l’Opéra national de Paris, Cleveland Orchestra, Boston Symphony, San Francisco Symphony, New York Philharmonic, Chicago Symphony és a Los Angeles Philharmonics.

A Warner Classic művésze, többszörös díjnyertes Bach felvételeket adtak ki, de figyelemreméltóak Mozart, Schubert lemezei is. A kritikusok napjaink legeredetibb Bach játékosának tartják, melyhez nagymértékben hozzájárult Bruno Monsaingeon portréfilmje (Swing, Sing and Think), ahol Bach lemezfelvétel közben figyelhetjük excentrikus egyéniségét és játékát. A filmet követően elkezdték Glenn Gould-hoz hasonlítani, amit ő határozottan visszautasított, és elmondta, hogy példaképe Wilhelm Kempff, azt az érzékenységet, játékstílust tekinti követendőenak, amit ő képvisel. A hangszernek énekelnie és beszélnie kell, ha játszom rajta - mondta.

Címkék