A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Mūza Rubackytė zongora mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2017. február 17.

A kurzus időpontja:

2017. március 2-3.

 

Helyszín:

Zeneakadémia Főépület, XXIII. terem

(1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

 

A kurzuson angol, orosz vagy francia nyelven lehet tanulni a művésznőtől.

 

Részvétel és jelentkezés:

Aktív hallgatónak csak a Zeneakadémia hallgatói jelentkezhetnek, BA, MA hallgatók elsőbbséget élveznek. A jelentkezőket a tanszékvezető fogja rangsorolni és kiválasztani, hogy kik játszhatnak a kurzuson.

A kurzusért aktív részvevők Mesterkurzus kreditpontot igényelhetnek.

Külsős érdeklődők nézőként részt vehetnek a kurzuson korlátozott létszámban, előzetes regisztráció fejében. A kurzuson való részvétel díjtalan.

Mind az aktív, mind a passzív részvevők Szabó Ágnesnél jelentkezhetnek a szabo.agnes[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen. Aktív részvétel esetén a repertoárt is kérjük csatolni a jelentkezéshez.

Jelentkezési határidő: 2017. február 24.

 

A világhírű zongoraművésznő Mūza Rubackytė Litvániában született. Csodagyerekként már hétévesen fellépett Vilniusban a Nemzeti Kamarazenekarral, 13 évesen pedig megnyerte a fiatal muszikosoknak szervezett litván országos zenei versenyt. Innen egyenes útja vezetett a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumba, ahol Jakov Flier, Mihail Voszkresszenkij és Bella Davidovics növendéke lett.  Még tanulmányi évei alatt megnyerte a tallini Nemzetközi Zongoraversenyt és Alma Materének versenyén szóló, kamarazene és zongorakíséret kategóriákban is első lett.

Koncertkarrierjének kibontakozását a geopolitikai körülmények gátolták, számos nagy művészhez hasonlóan csak a volt kelet-európai régióban koncertezhetett, nyugati útlevelét bevonták. 1981-ben eljutott Budapestre, a Nemzetközi Liszt-Bartók Versenyre, melynek győztese lett.  A rendszerváltozást és Litvánia függetlenségét követően 1991-ben Párizsban telepedett le, innentől teljesíthette ki tehetségéhez méltó nemzetközi karrierjét. A koncertezés mellett aktívan tanít,  a Litván Nemzeti Zeneakadémián, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban és Párizsban a Conservatoire Rachmaninoff-on, emellett rendszeresen ad mesterkurzusokat a világ számos pontján. Lemezfelvételei különböző cégeknél jelentek meg, emellett sokat zsűrizik és fesztiválokat szervez.

Szülőhazája Litvánia legmagasabb állami kitüntetéseinek (Order of the Lithuanian Grand Duke Gediminas, Lithuanian Muzes) birtokosa és a Nemzet Művésze.

 

Címkék