2014.01.11 19.00

Solti Terem

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál - Nyitókoncert

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál - Nyitókoncert

Horváth Balázs:
Férfiszemmel / Női szemmel – narratív dalciklus magyar költők és fordítók szövegeire, Herczku Ágnesnek
Közreműködik: Herczku Ágnes (ének)
THReNSeMBle
Vezényel: Horváth Balázs
Anahita Abbasi–Angélica Castelló–Margareta Ferek Petric–Tamara Friebel–Gryllus Samu–Mirela Ivicevic–Kami Marques–Suk Ju Na–Fernando Riederer–Simon Vosecek¬–Yukiko Watanabe–Ruei-Ran Wu:
A változás anatómiája – szcenírozott előadás 12 rövid tanulmány alapján
Közreműködik: Theresa Dlouhy (szoprán), Tomasz Pietak (bariton)

Minden nap feltesszük a kérdést – „látod, amit én?” –, s nem is gondolunk bele, hogy a válasz csakis az lehet, hogy „nem”. Hiszen láthat-e az egyik ember éppen úgy, mint a másik? De a legvégén valahogy mégis úgy áll a dolog, hogy a sok-sok nézőpontból csakis egyetlen valóság látszik. A nézőpontok változtathatósága Horváth Balázs zeneszerzői munkásságának egyik vissza-visszatérő kompozíciós kérdése. Férfiszemmel / Női szemmel című darabjában ilyen irányú kíváncsiságát a legalapvetőbb hétköznapi tapasztalattal kapcsolta össze, s ehhez olyan költők szövegeit hívta segítségül, mint Tóth Krisztina, Szabó Lőrinc, Háy János, Abu Nuvász, Szilágyi Domokos és Varró Dániel. A változás anatómiája (Die Anatomie der Änderung) című kompozícióban nem kettő, hanem kilenc nézőpont „igazsága” érvényesül. Egy-egy nézőpont egy-egy zeneszerzőé, valamennyien Ausztriában élnek, tanulnak, dolgoznak, ugyanakkor mind a tizenketten egy másik országban születtek. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy a világban tapasztalt változások miként hatnak a zenére, miként jelennek meg a zene nyelvében. Ezek az egymással rokonságban álló – rövid terjedelmű, két énekes szólistát foglalkoztató –, mégis teljesen különböző anyagú darabok adják a bemutatásra kerülő új mű vázát. A két szereplő tizenkét állomást érintve halad végig a közel félórás előadáson. Történetük elmesélésére (azaz a különböző zenei anyagok dramaturgiai elrendezésére) Gryllus Samu vállalkozik. A különleges zenés színházi előadás célja, hogy nézőként ráismerjünk az életben állandóan jelenlévő és gyakran törvényszerű változások természetrajzára.Az Átlátszó hang kortárszenei fesztiválhoz kapcsolódóan a koncertet megelőzően, 17 órától ingyenes kreatív műhelyfoglalkozásra várják az érdeklődőket a Solti Teremben. A fesztivál célja, hogy információval és aktív műhelymunkával vezesse a közönségét az új zene ilyen értékeinek megismerése felé. Ennek a munkának a része a Magyar Soundpainting Társaság által kreatív analízisnek nevezett foglalkozás, ahol a résztvevőknek alkalmuk van a foglalkozást vezető zeneszerző segítségével egyes darabok részleteit, struktúráit improvizatív módon újrafogalmazni, közelebb kerülni a zenei alkotófolyamathoz. A foglalkozásokon fontos szerepet játszik a Soundpainting multidiszciplináris jelnyelv is. A Soundpainting gyakorlása során egyszerű kézjelek segítségével irányíthatunk tetszőleges számú, korú és előképzettségű előadókból álló együttest.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál weboldala, és a programsorozat további eseményei ide kattintva érhetők el.

Rendezők: MuPATh (Music Performance Art Theater) Trafó Fuga Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató: Osztrák Kulturális Fórum, NKA, Arnold Schönberg Központ (Bécs)

Jegyár: 1.000 Ft