2015.04.28 19.00

Solti Terem

Musiciens libres

A tehetség kötelez

Musiciens libres

Karosi Bálint:
Hármasverseny gitárra, cimbalomra és hárfára
Laczkó Bálint:
Times Of Change II.
Pregun Tamás - Környei Miklós - ML:
'Hommage á Manuel De Falla'
Musiciens Libres: Karosi Júlia, Molnár Anna (ének); Razvaljajeva Anasztázia (hárfa); Környei Miklós (gitár); Gódor Erzsébet, Szalai András (cimbalom); Bánki Berta, Bán Máté (fuvola); Szűcs Péter (klarinét); Mohai Bálint (fagott); Lydia Haurenherm (brácsa); Pintér Balázs (cselló); Pregun Tamás (zongora); Laczkó Bálint (elektronika) Anima Musicae Kamarazenekar Vezényel: Horváth Balázs

„Bárcsak a jövendő művésze önmagán belül, s nem kívül tűzné ki az elérendő célt, s lenne a virtuozitás csupán eszköze, nem pedig végcélja. Bárcsak mindig észben tartaná azt, hogy bár a mondás szerint Noblesse oblige (a nemesség kötelez), de legalább annyira, sőt sokkal inkább, mint a nemesség: GÉNIE OBLIGE (a tehetség kötelez)!” Paganiniről írott nekrológjában, 1840-ben fogalmazott így Liszt Ferenc, és saját maga mutatott példát arra az utókornak, hogy mire is kötelezi egy művészt a tehetség. Mindenekelőtt arra, hogy tehetségét megossza a világgal. A Zeneakadémia Koncertközpont új – hagyományteremtő szándékkal életre hívott – sorozata minden félévben több zeneakadémista növendéknek vagy együttesnek kínál bemutatkozási lehetőséget. Tavalyi bemutatkozó koncertjük után ezúttal a Musiciens Libres együttest hallhatjuk újra. Miként nevük is jelzi, a formáció tagjai a zenei szabadság letéteményesei. Hisznek abban, hogy nincsenek falak a különböző stílusok között, hogy a klasszikus, a kortárs, a jazz, vagy a népzene egyaránt maradandó értéket képvisel. Az együttes tagjai generációjuk legjobbjai, találunk köztük jazz-énekest, népi cimbalmost, és jópár klasszikus zenészt. A koncerten az Animae Musicae kamarazenekar közreműködésével két ifjú szerző egy-egy kompozícióját mutatják be.

A koncert után Kóda című sorozatunk keretében pódiumbeszélgetésre várja az érdeklődőket Környei Miklós, valamint beszélgetőtársa, Belinszky Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 200 Ft