Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet

„Sej Nagyabonyban csak két torony látszik, de Majlandban harminckettő látszik; inkább nézem az abonyi kettőt, mint Majlandban azt a harminckettőt" – énekelték a kecskeméti Kodály Intézet nyári szemináriumának résztvevői a Kodály Fesztivál záróhangversenyén, augusztus 2-án Kecskemét főterén. Kodály Háry Jánosának monumentális zárókórusa drámai erővel zengett több mint 200 külföldi vendégünk torkából. Idősebbek és fiatalok álltak a színpadon, sokan közülük évek óta visszatérő vendégek, sok-sok boldog énekes és hangszeres muzsikus, zenetanár, karnagy, akik a világ 33 országából érkeztek a zenepedagógia egyik legfontosabb világközpontjába, az 1975-ben átadott, az elmúlt nyolc évben már a Zeneakadémia zenepedagógiai tanszékeként is működő kecskeméti Nemzetközi Kodály Intézetbe.

Természetesen nemcsak nyaranta érdemes figyelni arra, hogy mi történik a Kodály Intézetben. Évről-évre több tucat külföldi hallgató látogatja az intézmény éves tanfolyamait, rövidebb kurzusait és graduális képzését. Vendégkutatók dolgoznak rendszeresen a zenepedagógiai archívumban is, amely éppen az idei évben bővült ki dr. Kokas Klára és Vajda Cecília hagyatékának gazdag, a kodályi zenepedagógia gyakorlati adaptációját megörökítő igen értékes dokumentumaival. Évente több százan látogatják az intézet állandó kiállítását, és évente egyszer, a Múzeumok Éjszakáján az érdeklődő látogatók betekinthetnek a 18. században ferences kolostorként felépült műemlék épület legeldugottabb zugaiba is.

Az Intézet leginkább annak köszönheti vonzerejét, hogy máig a legautentikusabb formában mutatja be az ott tanuló hallgatóknak a magyar zenepedagógia Kodály nevével fémjelzett nagyszerű hagyományát, és a kodályi koncepcióra épülő, de a jelen kihívásainak és adottságainak megfelelően folyamatosan fejlesztett gyakorlatot. Legfőbb törekvésünk az, hogy nemzetközi jelentőségét és súlyát kihasználva a magyar zenepedagógia e válsággal terhelt időszakában is igazodási pont és katalizátor legyen a hazai zeneoktatás színvonalának továbberősítését célzó folyamatokban.

A Kodály Intézet működteti a budapesti Kodály köröndön található Kodály Emlékmúzeumot, amely szerdától péntekig várja mindazokat, akik a magyar és egyetemes zenekultúra egyik legfontosabb emlékhelyét szeretnék meglátogatni.

Nemes László Norbert

Tovább a Kodály Intézet honlapjára