Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György

A hangversenytermek és kiszolgáló terei, közönségforgalmi területek

Főépület

Az épület kettős funkciójából a hangversenytermek, a kapcsolódó kiszolgáló és közönségforgalmi területek az alagsorban, a földszinten és az I. emelet egy részén helyezkednek el. A tervezés során kiemelten kezelték a hangversenytermek kiszolgáló tereinek bővítését, a megfelelő funkcionális kapcsolatok kialakítását. Ennek megfelelően a pinceszinten, a kazánház helyén kétszintes, a Nagyterem színpadával közvetlen süllyedő kapcsolattal rendelkező hangszerraktár kapott helyet, amelyből szintkülönbség nélkül a teherlift és a kisterem színpadához tartozó emelő is elérhető. A kétszintes hangszerraktárral megvalósítható a zenekari göngyölegek tárolása, több produkció párhuzamos, vagy kis átállási idő igényű fogadása. A terem variabilitásának fokozása érdekében a földszinti nézőtér székeit összetolható kivitelben tervezik, a hangszerraktár mellett lesz elhelyezve a székek süllyesztő berendezése.
 
A hangversenytermeket kiszolgáló stúdió-helyiségcsoport a Nagyterem nézőtere alatt helyezkedik el. Mivel a műemléki védelem alatt álló épületben nincs lehetőség megfelelő nagyságú és akusztikai kialakítású ún. stúdió-feljátszó helyiség kialakítására, a Liszt Ferenc téri épületben a hangversenyek dokumentálására specializált technológiájú stúdiótechnikai kapacitás lesz kiépítve. (A stúdiótechnikai utómunkálatokhoz, illetve a hallgatói demofelvételekhez szükséges kapacitások a Wesselényi utcai kiegészítő épületbe kerülnek.)
 
A Király utcai oldalon az ívelt lépcsőt elbontják és új egyenes karú lépcsőt és zongora szállításra alkalmas teherfelvonót építenek, amellyel az épület valamennyi használati szintje elérhető. A lépcsőházhoz és a felvonóhoz közvetlenül kapcsolódó térbe új közbenső osztófödém készül vasbetonból. Így a jelenleginél kétszer több, a hangversenytermeket kiszolgáló járulékos helyiséget tudunk elhelyezni. Itt kapott helyet a +18.50. szinten a készenléti zongorajavító műhely.
 
A nagytermi hangversenyeken fellépő szólistáknak saját vizesblokkal rendelkező öltözőket terveznek. Az alagsorban a nagyobb létszámú együttesek (zenekarok és kórusok) részére új átöltözőt és hangolót biztosítanak.
 
A Kisterem eredetileg alsószínpaddal, zenekari árokkal és zsinórpadlással épült, amelyet tantermek és raktározás céljára beépítettek. A zsinórpadlást, a színpadot és az azt kiszolgáló Dohnányi utcai bejáratot eredeti funkciójában visszaállítják. A színpadot kiszolgáló kis lépcsőt megtartják a lépcsőből nyíló terekbe is osztó födém készül, mivel a közbenső szintek a lépcsőből elérhetőek. Így megfelelő számú kiszolgáló helyiség biztosítható a Kisterem kiszolgálásához. A Kisteremhez hangolót, kamarazenekari és szólista öltözőket helyeztek el a terem mögött kialakított új vertikális blokkban.
 
A Nagyterem földszintjén a kényelem javítható a sortávolság és a székszélesség növelésével, ez egyben csökkenti a zsúfoltságot a földszinten (579 főről 432 főre). A nagyobb és kényelmesebb új bútorok a réginek megfelelő stílusban és formában készülnek, olyan szerkezettel, amely lehetővé teszi soronkénti eltolásukat és lesüllyesztésüket. Az oldal és középerkélyekre a padlókiosztás miatt a jelenlegi elrendezéssel azonos székek kerülnek, így ott a férőhely változatlan marad. A Kisteremben a nézőtéri székeket hasonló okokból kicserélik, módosítva a sortávolságot és a székszélességet. A Kupolateremben a helyszínen található és a régi Zeneakadémián meglévő elemek felhasználásával rekonstruálják az értékes falburkolatot.
 
Mindkét teremhez ügyelői helyet és várakozó teret biztosítanak a közvetlenül fellépő művészek és a produkciós személyzet számára.
 
Mind a Nagyterem, mind a Kisterem közönségforgalmi zónáját bővítik az udvarok lefedésével, mely területeken büfé, catering szolgáltatási funkciók helyezhetők el. A Liszt Ferenc téri előcsarnok alatti boltozott terekben új közönség WC csoport létesül, mellyel a közönségforgalmi területeken elhelyezett – jelenleg erősen alulméretezett – szociális helyiségek kapacitása többszörösére nő. A földszinti előcsarnokban a fogas kiosztás sűrítésével a ruhatár kapacitás a jelenlegi 900-ról 1400 főre bővíthető, ez elláthatja a teljes Nagytermet és a tantermeket, valamint a Kisterem egy részét is. A jelenlegi II. tanterem helyén alakítják ki a Kisterem ruhatárát, mellette egy multimédiás, korszerű IKT technológiával felszerelt előadótermet terveznek.
 
Az emeleten a felszabaduló terület növeli a közönségforgalmi teret. A régi fényképek alapján itt még le is ülhettek a fogyasztók. A kornak megfelelő thonet bútorok használatával visszaállítható ez a lehetőség. Mind a földszinti, mind az emeleti előcsarnokban cserélik a padlóburkolatot, az eredeti linóleum színének és mintájának megtartásával.