Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Épületszerkezetek, falszerkezetek nedvesség elleni védelme

Főépület

Az alapozás beton sávalappal készült, a jelenlegi kazánház alatt tömb beton alaptest van. Az épület teherhordó falai téglából épültek, a homlokzaton kőburkolattal. A pince fölötti födém téglaboltozat, a Király utcai és a Dohnányi utcai oldalon poroszsüveg födémmel. A földszint fölött, az épület középső része (előcsarnok, nagyterem, kisterem, színpad), valamint a zárófödém és a tetőszerkezet vasbetonból készült, az oldalszárnyakon a közbenső födémek poroszsüveg boltozatok.
 
A földszinten, az első második és harmadik emeleten a meglévő szerkezetekben nem történik jelentős változás. Az udvarok hasznosításához a Király utcai oldalon a pince fölött, a Dohnányi utcai oldalon a földszint felett új födémet terveznek minősített tűzálló üvegtéglából készült bevilágító felületekkel. A tantermek közötti válaszfalak hanggátlását növelni kell, szükség esetén azokat elbontják és új hangszigetelő válaszfalakat építenek. Az emeletközi födémek, a tantermek és a hangversenytermek ablakainak hanggátlását is javítani kell.
 
A vasbeton szerkezetű tetőszintnek eredetileg csak a Liszt Ferenc téri középső része épült be, ezt kupolateremnek hívják. A hetvenes években a többi részt is beépítették tantermekkel. A felújítás során a Liszt Ferenc téri oldalon a kupolaterem és a tantermek megmaradnak, az oldalszárnyakon a vasbeton tetőszerkezetet elbontják, jobb helykihasználású vasbeton tört lemez tetőszerkezetet építenek, úgy hogy az épület külső megjelenése nem változik. A tetőfedés díszbádogos munkával készülő titán-zink fedés, az archív fényképek alapján visszaállítják az eredeti öntött betonelemes fedés ornamentikáját. Az épületszerkezetek állapotát és a tervezett épületszerkezeti megoldásokat részletesen ismerteti a talajmechanikai és tartószerkezeti szakvélemény, valamint a tartószerkezeti, zaj és rezgésvédelmi, valamint az épület nedvességvédelmét ismertető szakági műleírás.
 
A rekonstrukció során az épület állagvédelme, az alagsori területek fokozott kihasználása és az oda kerülő funkciók miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a falak nedvesség elleni védelmére. A nedvességvédelemről a tartószerkezetihez hasonló részletezettségű, feltárásokon alapuló szakértői dokumentáció készült.