Liszt-kukacok Akadémiája – Ifjúsági programok a Zeneakadémián

Minden gyerek zenével születik. Nincs olyan csecsemő, akit ne érintene meg Mozart vagy Bach zenéje. Vagy épp a Gangnam style, attól függően, hogy mivel találkozik otthon. A Zeneakadémia ifjúsági programjai érthető módon nem a popkultúra értékeivel kívánják megismertetni a kicsiket és a nagyobbakat, hanem azzal a három zenei világgal, amely az intézmény oktatását és hangversenyéletét is meghatározza, vagyis a klasszikus zenével, a népzenével és a jazz-zel.

A „Liszt-kukacok Akadémiája” fedőnév alatt működő zeneakadémiai ifjúsági programok célja nem az, hogy muzsikusokat neveljünk, hanem az, hogy felépítsük a jövő közönségét. Hogy azoknak a gyerekeknek, akik a Goldberg-variációkat hallják otthon, további csodákat mutassunk meg ebből a végtelen szellemi univerzumból, azokat pedig, akik Lady Gaga hangzó árnyékában nőnek fel, elkalauzoljuk másféle zenei tájakra. A Zeneakadémia ifjúsági programjainak alappillérét a heti rendszerességű kiscsoportos foglalkozások adják, amelyek az általános iskola 1–4. osztályos gyermekeinek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetjük meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatjuk be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatjuk őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépíttettük Lego-kockákból a méretarányos Nagytermet, s a gyerekek eljátszhatják a Lego-figurákkal, hogy hová érkezik a művész, miként készül a művészszobában, közben hogyan gyülekezik a közönség, és így tovább.

A 10–15 éves korosztálynak szól a Solti Teremben és a Nagyteremben rendezett koncertsorozat, melynek főszereplői 2017 őszén hősök, tündérek és bohócok lesznek. A négy koncert nemcsak négy izgalmas személyiséggel ismerteti meg a gyerekeket, hanem a zenetörténet meghatározó stílusaival is, hiszen az első koncerten egy romantikus fuvolaszonátán keresztül élhetjük át a vízi tündér tragikus történetét, a második alkalommal egy Bach-kantátában találkozunk az erény és a gyönyör között dönteni kényszerülő Herkulessel, a harmadik alkalommal Kodály klasszikusában köszön ránk a nagyotmondó Háry, míg a záró koncerten a 20. század eleji avantgárd egyik kulcsművében, Schönberg Pierrot lunaire-jében lép a Solti Terem színpadára a Holddal hadakozó bánatos bohóc.

Sokan úgy gondolják, hogy a zene puszta szórakozás. Nincs igazuk. Ember mivoltunk lényegére tanít, s ezért aligha lehet elég korán kezdeni a vele való megismerkedést. Ahogy Shakespeare fogalmaz:

„Az ember, aki legbelül zenétlen, / S eltörnek lelkén az összhangzatok, / Az kész az árulásra, tőrvetésre: / Szelleme a tompa űr sötétje, / Lelke csönd; a néma árnyékvilág. / Ne bízz benne. Hallgass a zenére!” (Szabó Stein Imre fordítása)

2017 őszén szeptember 16. és december 16. között tartunk kiscsoportos „Lisztkukac” foglalkozást a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületében, szombatonként 10.00 órától. A foglalkozások az általános iskola 1-4. osztályos gyermekeinek szólnak. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk).

További részletek: http://zeneakademia.hu/junior

Jegyár: 900 Ft