Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak
kamara.hu /6

2018. november 18. 19.00-21.00

Solti terem

kamara.hu – a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

kamara.hu /6 A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Üveggyöngyjáték

Debussy: Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára
Mozart: 2. (Esz-dúr) zongoranégyes, K. 493

SZÜNET

Liszt: Orpheus – szimfonikus költemény (Camille Saint-Saëns átirata)
Ravel: Madagaszkári dalok
Fauré: 1. (c-moll) zongoranégyes, op. 15

A fesztivál művészeti vezetői: Simon Izabella és Várjon Dénes
Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán), Viviane Hagner, Andrea Hallam, Anthony Marwood (hegedű), Jürg Dähler (brácsa), Christoph Richter, Rohmann Ditta (cselló), Pivon Gabriella (fuvola), Vigh Andrea (hárfa), Roman Rabinovich, Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora)

A 2018-as kamara.hu kamarazenei fesztivál záróhangversenye sok új színt hoz az addigiak mellé. A Svájc felől francia vidékek irányába elmozduló műsor többek közt Debussy, Ravel és Fauré műveit tartalmazza. Gabriel Fauré mestere volt Ravelnek, aki pedig inspirációt is merített a riválisának számító Debussy zenéjéből. Utóbbi fuvolára, brácsára és hárfára írt szonátája az életmű utolsó befejezett darabja. Hármójukhoz közvetve kapcsolódik Liszt Ferenc is, hiszen művei erős hatással voltak a francia zeneszerzésre. Orpheus című szimfonikus költeménye már-már mágikus erejével csatlakozik Az üveggyöngyjáték spirituális világához, ráadásul a görög hős az orvoslás és az írás, vagyis a tudomány és a művészet tanítója. A Hesse regényében megjelenő Rendre pedig a szabadkőműves páholytag Mozart zenéje utal.

A koncertet KÓDA követi – az előadás után kezdődő kötetlen, félórás beszélgetés a hangversenyen közreműködő előadókkal.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 500, 3 200 Ft