Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Budafoki Dohnányi Zenekar

2019. január 26. 19.30-21.30

Nagyterem

Budafoki Dohnányi Zenekar A Zeneakadémia saját szervezésű programja

MűsorváltozásSzereplőváltozás

Virágh András Gábor: Sinfonietta
Dvořák: h-moll csellóverseny, op. 104

SZÜNET

Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei

Hartmann Domonkos (cselló)
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

Virágh András Gábor így ír a hangversenyen elhangzó, Sinfonietta című művéről: „A komponálás során világos volt számomra, hogy a zenemű kezdete mindenképp »ünnepélyes« legyen, az általam használt zenei nyelvezetre lefordítva. Mivel zenekarra ritkán írok, a sok szóló- és kamaramű megírása során számos ötlet felgyülemlett bennem, amelyeket leginkább zenekarra tudtam elképzelni.” Antonín Dvořák a h-moll csellóversenyt amerikai tartózkodása idején, New Yorkban kezdte komponálni, és cseh földön fejezte be 1895-ben. Brahms, amikor megismerte a művet, irigykedve jegyezte meg: „Ha tudtam volna, hogy lehet ilyen versenyművet írni gordonkára, magam is megpróbálkoztam volna vele!” A mű személyes titkot sejtet azáltal, hogy lassú tétele a szerző „Hagyj engem egyedül” kezdetű korábbi dalát idézi, mellyel első szerelmére (későbbi sógornőjére) gondolhatott. Amikor szülőhazájába visszaérkezve értesült a hölgy haláláról, a kompozíció eredeti befejezését úgy alakította át, hogy újra megszólaljon benne az egykori kedvesére emlékeztető dallam.
A szünet után pedig Muszorgszkij egyik legismertebb műve, a jellegzetesen orosz zenei világú karakterdarabokból álló ciklusa csendül fel, melyet egy barátja kiállításának képei ihlettek.

Rendező:

Budafoki Dohnányi Zenekar

Jegyár:

3 000, 3 500, 4 000 Ft