A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak
Söndörgő

2019. március 20. 19.30-21.00

Nagyterem

Söndörgő A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Söndörgő: Eredics Áron (prímtambura, tambura szamica, darbuka, ének), Eredics Benjámin (brácstambura, trombita, ének), Eredics Dávid (klarinét, szaxofon, kaval, prímtambura, basszprím-tambura, ének), Eredics Salamon (harmonika, furulya, hulusi, basszprím-tambura), Buzás Attila (tamburabőgő, csellótambura, tapan, ének)

Az Eredics testvérek a tágabb családból és legjobb muzsikus barátaikból válogatva alapították a kilencvenes évek közepén a mára nemzetközi hírű tamburazenekart, a Söndörgőt. A déli szláv zenei hagyomány rétegeihez kellő alázattal, kifinomult érzékkel és jó ízléssel nyúlnak, Bartók Béla, Vujicsics Tihamér és saját gyűjtéseikből merítve. Ez az erős hagyománytisztelet azonban mégsem gátja, sokkal inkább katalizátora annak a fáradhatatlan munkának, amellyel évtizedek óta képviselik ezt a kultúrát, és amely folyton megújuló, kortárs lendületet ad a Duna-menti szlávok zenei kincseinek. Nyolcadik lemezük anyagát világ körüli koncertsorozat keretében mutatják be, amelynek első koncertjét a Zeneakadémián hallhatja a nagyközönség. Ezen az estén újra megidézik Bartók Bélát, tisztelegnek a korai Vujicsics együttes munkássága előtt, valamint fellebbentik a fátylat Vikár Béla titokzatos „konstantinápolyi” gyűjtéséről is.

Rendező:

Söndörgő Kulturális Egyesület

Jegyár:

4 400, 5 500, 6 900, 8 900, 9 800 Ft