Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Operavizsga fesztivál 2019

A Zeneakadémia januári program kínálatának legizgalmasabb rendezvényei között évek óta előkelő helyet foglalnak el az Operavizsga Fesztivál estjei. 2019-ben már hatodik alkalommal mutathatják meg a Zeneakadémia és külföldi egyetemek énekes hallgatói tehetségüket és színpadi rátermettségüket. A fesztivál házigazdája, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a korábbiaktól eltérően ezúttal nem operaritkasággal készül, hanem Georges Bizet Carmenjével, mely minden bizonnyal rajta lenne a zenetörténet öt legnépszerűbb operájának képzeletbeli listáján. Az előadás ugyanakkor részben eltér a hagyományostól: nagyzenekar helyett kamaraegyüttes fogja kísérni az énekeseket; a hangszerelést Stephen McNeff készítette 2014-ben, a Mid Wales Opera felkérésére. Hogy Keszég László klasszikusabb vagy modern stílusú rendezésben viszi-e színpadra a művet a Zeneakadémia hallgatóival, kiderül január 16-án. A Genfi Zeneművészeti Főiskola növendékei André Campra francia barokk zeneszerző lírikus komédiáját mutatják be. Campra a Lully és Rameau közötti zeneszerző generáció egyik legjelentősebb tagja volt, a francia opera megújításának egyik fontos, ám manapság kevésbé ismert alakja. Művének cselekménye – ahogy az a címből is kiderül – Velencében játszódik, a karneválszezon idején, és a commedia dell’arte jellegzetes figuráit vonultatja fel, majd a szereplők az utolsó felvonásban Orfeusz történetét elevenítik fel (ekkor a szöveg váratlanul franciáról olasz nyelvre vált át). A Ljubljanai Zeneakadémia 2017-ben már vendége volt az Operavizsga Fesztiválnak, akkor is Minioperák címmel hozták el öt zeneszerző diákjuk rövid lélegzetű kompozícióit. A koncepció most is ugyanaz, az alkotó és előadó hallgatók változtak csupán.

 

jegyárak előadásonként: 1 200 Ft

A sorozaton belül 2 külön előadásra szóló jegy egyidejű megvásárlása esetén 10%, három külön előadásra szóló jegy egyidejű megvásárlása esetén 20% kedvezményt biztosítunk.