Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

A fekete-fehér színei 2020

Népszerű szólózongora-sorozatunk ismét különleges összeállítású műsorokat tartogat a hangszer szerelmeseinek. A legifjabb magyar zongorista generáció egyik kiemelkedő művésze Ránki Fülöp, aki fellépett már Magyarország legfontosabb koncerttermeiben, valamint Európában és Japánban. Dukay Barnabás több szóló- és háromzongorás művének ősbemutatóján játszott már, illetve Olivier Messiaen két jelentős zenekari művének magyarországi premierjében is közreműködött, így nem meglepő, hogy mostani koncertjén is erre a két zeneszerzőre fűzte fel programját. Csalog Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész aktív szerepet vállal Ligeti műveinek magyarországi bemutatásában, amit ékesen bizonyít 2006-ban kiadott lemeze is, melyen többek közt a 20. századi komponista etűdjei hallhatók. A koncerten ezek mellé válogatott Bach Das Wohltemperierte Klavier darabjaiból. Míg Ligeti művei a ritmikai világra helyezik a hangsúlyt, addig Bach a dallamra és a hangnemek eltérő karaktereire fókuszál. Glenn Gould a 20. század egyik legismertebb és legkiválóbb zongoristája volt. Borbély László műsorával a zseniális kanadai zongoristának állít emléket. Az elhangzó darabok mind részét képezték Glenn Gould repertoárjának, legyen szó koncertekről vagy stúdióban rögzített felvételekről. Palojtay János „Dalok szöveg nélkül” alcímet viselő estjén felcsendülnek valódi, szöveggel ellátott dalok zongoraátiratai, olyan, a címükben a dal műfajára utaló művek, melyeknek valójában sosem volt szövegük, népdalok zongorafeldolgozásai, és egy olyan ének is, amelyet szöveg nélküli énekhangra írt szerzője. Közel nyolcvan évet ível át a romantikából Báll Dávid műsora, melyen három olyan zeneszerző műveit szólaltja meg, akik egyszerre voltak alkotó- és előadóművészek: a komponálás mellett zongorajátékuk miatt is hírnevet szereztek saját korukban.

 

Bérletárak 2020. január 1-ig: 11 000, 14 800 Ft

Bérletárak 2020. január 2-től az első előadásig: 11 600,

15 600 ft

 

A bérletek megvásárolhatók személyesen a Zeneakadémia Koncertközpont jegyirodájában, illetve elektronikusan az alábbi linkre kattintva.

 

 

 

2020. március

2020. április

2020. október

2020. november

2020. december