Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

A Kodály Intézet sikere Rómában

2013. október 4.

A Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében 2013. szeptember 2-6. között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete a Külügyminisztérium, a Római Magyar Akadémia és a Balassi Intézet támogatásával egyhetes zenepedagógiai szemináriumot tartott olasz és más külföldi zenepedagógusok, kóruskarnagyok és fiatal előadóművészek részvételével Rómában.

 
A programnak a Római Magyar Akadémia, a csodálatos Palazzo Falconieri adott otthont. A nagyfokú érdeklődést jelzi, hogy az eredetileg 25 fő részére meghirdetett kurzus létszáma 60-ra emelkedett, messze felülmúlva a szervezők várakozását. Többnyire római muzsikusok érdeklődtek, de érkeztek Olaszország más városaiból is: Verona, Trieszt, Milano, Bologna, s egy-egy résztvevő csatlakozott a csoporthoz Amerikából, Írországból, Skóciából, Németországból és Ausztriából.
 
A szeminárium vezetője és főszervezője Sebestyén Theodóra, művészeti vezetője Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója, vendégtanára pedig Breinichné Horváth Andrea karnagy és ének-zene tanár volt.
 
A szeminárium megkoronázásaként a záró koncerten, amelyet Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója, majd őt követve Balla János, Magyarország római nagykövete nyitott meg, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Liszt Ferenc művei hangzottak el Halmai Katalin operaénekes és Novák Anikó zongoraművész előadásában. A hangversenyt a szemináriumi kórus közreműködésével Kodály Esti dal című kórusműve zárta.
 
A Kodály Intézet szakmai részvételével először rendeztek Kodály Szemináriumot Rómában, s a nagy sikerre való tekintettel az Intézet tervei között szerepel a kurzus folytatása.