A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

A Zeneakadémia három oktatója is felkerült az idei Kult50 listára

2020. szeptember 22.

A Fidelio szerkesztősége neves védnökök közreműködésével idén is összeállította azon művészek névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző évben. Köztük van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három tanára is.

A tíz kategóriában ötven alkotót felsoroló lista klasszikus zenei szekciójába bekerült a kóruséneklés és a Kodály-módszer népszerűsítéséért Erdei Péter karnagy, a Zeneakadémiához tartozó Kodály Intézet alapító igazgatója, jelenlegi oktatója, valamint Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, az egyetem tanára a Winterreise – női szemmel című koncertért, konvenciókat meghaladó tevékenységéért. Borbély Mihály klarinétos és szaxofonos, a Zeneakadémia oktatója pedig a jazz, folk, világzene kategóriában érdemelte ki az elismerést a Grenadilla című lemezért, stílusokon átívelő munkásságáért.

 


Erdei Péter. Fotó: Fejér Gábor

 

A klasszikus zenei kategória védnöke Vashegyi György régizenész, karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke volt, a jazz, folk, világzene szekcióé pedig Eredics Áron zenész.

 



Razvaljajeva Anasztázia. Fotó: Raffay Zsófia

 

A Fidelio által 2017-ben indított Kult50 missziója az áprilisra tervezett bejelentést halasztotta őszre a járvány miatt. A szervezők szerint „ezekben a rendkívüli időkben, amikor a kulturális élet szereplői megfeszített küzdelmet vívnak a művészetért, a nézőkért és a közösen átélt katarzisért, különösen fontos, hogy minden eszközzel támogassuk őket ebben, hiszen ez közös ügyünk”.

 


Borbély Mihály

 

A teljes lista és a védnökök névsora a fidelio.hu portál cikkében olvasható.