Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

A Zeneakadémia is büszke lehet a Mindenki Oscar-jelölésére

2017. január 25.

Deák Kristóf kisfilmjének zenéjét Balázs Ádám, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója szerezte, asszisztense, Lustyik Ákos pedig a Zeneakadémia hallgatója volt.

Az idei Oscar-díjra jelölt filmek listáját 2017. január 24-én jelentették be, köztük a Legjobb Élőszereplős Rövidfilm (Live Action Shortfilm) kategóriában Deák Kristóf alkotását. Korábban mindössze egyszer kapott hasonló magyar rövidfilm Oscar-jelölést, 53 évvel ezelőtt Szabó István Koncert című vizsgafilmjét válogatta be a legjobbak közé az Amerikai Filmakadémia. Különös párhuzam, hogy a Mindenki (angolul: Sing) is zenei témát dolgoz fel: a 25 perces mozi főhőse új iskolába kerül, eleinte nehezen illeszkedik be a társaságba, mégis hamar megtalálja helyét, mert felveszik az iskola híres kórusába. A rövidfilm előzetese ide kattintva tekinthető meg.

A film zenéjéhez édesapja, Balázs Árpád Bodzavirág című kórusművét használta fel Balázs Ádám, aki 2014-től a Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének oktatója. Asszisztense és a film zenei szerkesztője Lustyik Ákos volt, aki a Zeneakadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös, alkalmazott zeneszerző BA képzésén diplomázott 2014-ben, jelenleg Londonban tanul tovább.

Hogy a magyar rövidfilm a jelölést követően a kategória Oscar-díját is elnyeri-e, a 2017. február 26-án megrendezendő 89. Oscar-gálán derül ki.

Címkék