Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Argerich helyett Pletnyov

2013. szeptember 2.

A Budapesti Fesztiválzenekar 2013. november 7-10. között a Zeneakadémia Nagytermében tartandó koncertjeinek szólistája Martha Argerich helyett Mihail Pletnyov lesz.

A zenekartól kapott tájékoztatás szerint az argentin zongoraművésznő személyes okokból kénytelen volt lemondani budapesti koncertjeit, így a BFZ 2013. november 7-8-9-10-i koncertjének szólistája és műsora is megváltozott. A Budapesti Fesztiválzenekar, mely 30 évvel ezelőtti megalakulásakor első koncertjét a Zeneakadémián adta, változatlanul jubileumi évadához méltó szenzációval készül: a koncertek szólistája az a Mihail Pletnyov lesz, aki bár nem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen karmesterként, 1990-ben alapított együttese, az Orosz Nemzeti Zenekar élén többször is fellépett már Budapesten, zongoristaként azonban ezidáig csupán egyszer járt Magyarországon.
 
Mihail Pletnyov
Mihail Pletnyov (fotó: Phil Slayer / Gramophone)
 
Az 1979-es Csajkovszkij-versenyen diadalt aratott művész legendás koncertturnék és lemezfelvételek után 2006-ban – történetesen épp ebben az évben adta legutóbbi zongoraestjét a Zeneakadémián – határozott úgy, hogy „pusztán" karmesterként (és zeneszerzőként) folytatja pályáját. Tavaly év végén azonban visszatért régi szerelméhez, a zongorához; s a karizmatikus orosz művész hét év elteltével most visszatér a zongoristák Mekkájának számító Nagyterembe is, hogy eljátssza Mozart egyik legbájosabb zongoraversenyét Takács-Nagy Gábor és a Budapesti Fesztiválzenekar közreműködésével.
 
A Fesztiválzenekar első vendégkarmestere hegedűsként, a magyar kamarazenei hagyomány egyik legkiválóbb képviselője gyanánt szerzett világhírt magának, ám mostanában már elsősorban dirigensként gyümölcsözteti kivételes muzsikusi erényeit. Pletnyov és Takács-Nagy izgalmasnak ígérkező együttműködése a 20 éves Mozart Lützow grófnénak írott elbűvölő versenyművét kínálja a pesti közönség számára. A darabot e négy este a Victor Hugo nyomán írott Liszt-szimfonikus költemény, a Mazeppa, valamint a huszonegy esztendős Mendelssohn remekműve, a „Reformáció" szimfónia fogja majd közre.
 
További információ a Budapesti Fesztiválzenekar honlapján olvasható.