A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről

Az emlékezés és az elmúlás adja az idei Kamara.hu programsorozat témáját

2021. szeptember 20.

Az eltűnt idő nyomában című Proust-regényfolyam a témája a Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével megvalósuló fesztiválnak.  A gálán, illetve előtte szeptemberben a Francia Intézetben is megemlékeznek Anda Gézáról.

Ha a zene a pillanat és a múlt művészete, akkor az előadóművészet az emlékezés. Sajátos és megismételhetetlen felidézése egy zeneszerző darabjának, egy kornak, stílusnak és magának a komponistának. A Kamara.hu művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes idén az emlékezés ikonikus irodalmi alkotásának, Marcel Proust francia író Az eltűnt idő nyomában című világhírű regényfolyamának első kötetét állítják a Zeneakadémia kamarazenei fesztiváljának középpontjába november 18. és 21. között. A művészetekben rendkívül tájékozott Proust rajongott Fauré, Franck és Beethoven zenéiért – természetesen mind meg is jelennek a programban. Emellett a gálaesten Mozart-zongoraversenyekből álló koncerttel emlékeznek meg a szervezők a száz éve született zongoraművészről, Anda Gézáról.

Az előbb említett centenáriumhoz kapcsolódóan, de még szeptember 24-én a Francia Intézet is tiszteleg a művész előtt filmvetítéssel, koncerttel és plakátkiállítással. Megtekinthető lesz a művész életéről és munkásságáról szóló, Anda Géza – Zongoraművész, karmester, pedagógus című fekete-fehér svájci dokumentumfilm, amely igazi kuriózumnak számít. Az 1966-ban készült, Richard Leacock és Rolf Liebermann rendezte 53 perces alkotást angol, német, olasz hanggal és magyar felirattal vetítik 18:30-tól. Ezután Várjon Dénes, a háromévente Zürichben megrendezett Anda Géza-zongoraverseny eddig egyetlen magyar nyertese ad rövid koncertet 19:30-tól. Öt retró stílusú plakát is készült az évfordulóra, amelyek Magyarországon először a Francia Intézet vetítőtermének előterében tekinthetők meg: rajtuk Anda Géza életéről szóló szövegek és tőle származó idézetek találhatók.

Ahogy immár hagyomány, gyermekeknek szóló különkiadással készül a Kamara.hu, Varázshang címmel.

A fesztivál részletes programja a közreműködő művészekkel, valamint a jegyvásárlás a Zeneakadémia honlapján ide kattintva érhető el.