Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Döntött a zsűri a Bartók Világverseny három finalistájáról

2019. szeptember 13.

A Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny szombati, nagyzenekari döntőjébe Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be. A három zongorista a Nemzeti Filharmonikusok kíséretében, Hamar Zsolt vezényletével játssza majd választott versenyművét.

Lezajlott a Zeneakadémia idei Bartók Világversenyének szóló döntője, a négy országból érkezett hat versenyző a Nagyteremben lépett pódiumra csütörtök este.

Szokolay Ádám műsorán Liszt- és Debussy-művek szerepeltek, Balogh Ádám Chopin- és Ravel-kompozíciókkal készült, az ukrán Darya Dadykina Schuberttől és Stravinskytól válogatott. A szünet után a magyar származású amerikai Peter Klimo Liszt- és Szkrjabin-szerzeményeket adott elő, Kocsis Krisztián Brahms- és Debussy-darabokat, a spanyol Alberto Greer Menjon Bohanna pedig Schumann- és Prokofjev-műveket.

 

Fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes
 

A zsűri tagja, Klara Min világszerte elismert Steinway-művész a szünetben elmondta: a mezőny különlegesen erős, ez már a középdöntő után is látszott, amikor a tervezett tizenkettő helyett tizennégy zongoristát juttattak tovább. Meglátása szerint izgalmassá teszi a zsűrizést, hogy a versenyzők különböző tehetségek, eltérő dolgokban erősek. „Minden körben más-más véleményem alakul ki róluk, ami szintén különleges helyzet” – tette hozzá. Úgy véli, ehhez az egyes zongoristák repertoárválasztása is hozzájárul, amely eléggé sokszínűnek mutatkozik. Azonban megjegyezte azt is, hogy szerinte több versenyző pszichológiailag nem volt eléggé felkészült, ez pedig érződött a teljesítményükön.

A nemzetközi zsűri döntése értelmében a szombati nagyzenekari döntőben Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám folytathatja a versenyt.

 


Fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes

 

Balogh Ádám 1997-ben született, hétévesen kezdett zongorázni, elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjét, majd 2016-ban ugyanott kezdte meg egyetemi tanulmányait, Némethy Attilánál zongorát, Gulyás Mártánál kamarazenét tanult. Versenymű szólistájaként 2010-ben debütált a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével, azóta több elismert zenekarral játszott itthon és külföldön. Több rangos elismerés nyertese. A nagyzenekari döntőre Liszt A-dúr zongoraversenyével készül.

 

Fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes
 

Peter Klimo 1990-ben született, a magyar–amerikai zongoraművész kilencéves korától tanult zongorázni. Az Eastman School of Music diplomája után mesterfokozatát a Yale School of Musicon szerezte Frankl Pétenél, művészdiplomáját pedig a Texas Christian Universityn Ungár Tamásnál. Jelenleg doktori tanulmányait folytatja az Eastman School of Musicon, témavezetője Alan Chow. Több versenyen is rangos helyezést ért el. A nagyzenekari döntőben Bartók 3. zongoraversenyét játssza.

 

Fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes
 

Szokolay Ádám 1996-ban született, négyéves korában kezdett zongorázni édesanyja irányításával, nyolcévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, 2015-től a New York-i Bard College-ban Peter Serkinnél tanult, 2018 óta pedig a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója, Grigory Gruzman osztályában. Számos nemzetközi verseny győztese, illetve díjazottja. A nagyzenekari döntőre Bartók 1. zongoraversenyét választotta.

 

Fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes
 

A versenyzőket a szintén a Nagyteremben sorra kerülő szombati, végső döntőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséri, Hamar Zsolt vezényletével.  A verseny végeredménye a vasárnapi Gálaesten derül ki.

A verseny a Zeneakadémia online platformjain élő közvetítésben továbbra is követhető, számos információ pedig a bartokworldcompetition.hu portálon olvasható.

Címkék