Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Elhunyt Bartók Péter

2020. december 12.

Bartók Béla második gyermeke életének 97. esztendejében távozott az élők sorából.

Bartók Péter 1924. július 31-én született Budapesten. 1932 áprilisa és 1940 októbere között a Csalán út 29. számú házban élt szüleivel, Bartók Bélával és Pásztory Dittával. Bartók Péter Apám című könyve értékes betekintést nyújt a Bartók-család utolsó budapesti lakásában folyó életről, édesapja zeneszerzői és népzenekutatói munkájáról, a Mikrokozmosz sorozat keletkezéséről. Amikor szülei az Egyesült Államokba távoztak, egy ideig még Magyarországon maradt és folytatta iskolai tanulmányait. 1942-ben csatlakozott szüleihez New Yorkban. Bartók Péter megrendítően beszél édesapjáról és a tengerentúli mindennapokról Sipos József rendező 2017-ben Bartókról készült dokumentumfilmjében.

A Bartók Records tulajdonosaként számos Bartók-mű revideált kiadásával, illetve hasonmás kiadásával járult hozzá édesapja életművének gondozásához.