Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

Elhunyt Laczó Zoltán

2016. december 5.

78 éves korában rövid, súlyos betegség következtében elhunyt Laczó Zoltán Szent-Györgyi Albert-díjas zenepszichológus.

A Zeneakadémián 1963-ban szerzett Középiskolai Énektanár és Karvezető diplomát, ezt követően az ELTE Pszichológia szakát végezte el. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Miskolci Zenetanárképző Intézetének lett tanára, majd 1966-tól öt éven át igazgatója. 1971-től kapcsolódott be a Zeneakadémia zenetanárképzésébe, melyet negyven éven át töretlen lelkesedéssel végzett.

Úttörő szerepet vállalt a Kodály-koncepció transzferhatásainak Carl Seashore módszerén alapuló összehasonlító kutatásaiban, melynek révén ma már széles körben ismertek a kodályi zenei nevelés pozitív hatásai egyebek mellett a nyelvi- és a matematikai készségek területén.

Laczó Zoltán szerepet vállalt a zeneterápiás képzés hazai meghonosításában is, de foglalkoztatta az info-kommunikációs forradalomnak a gyermekkor pszichés fejlődésére gyakorolt hatása is.

Laczó Zoltán írásain és oktatási tevékenységén keresztül tanárgenerációkban erősítette a zenepedagógia szakmai fontosságát.

Emlékét megőrizzük.