Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Elhunyt Laczó Zoltán

2016. december 5.

78 éves korában rövid, súlyos betegség következtében elhunyt Laczó Zoltán Szent-Györgyi Albert-díjas zenepszichológus.

A Zeneakadémián 1963-ban szerzett Középiskolai Énektanár és Karvezető diplomát, ezt követően az ELTE Pszichológia szakát végezte el. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Miskolci Zenetanárképző Intézetének lett tanára, majd 1966-tól öt éven át igazgatója. 1971-től kapcsolódott be a Zeneakadémia zenetanárképzésébe, melyet negyven éven át töretlen lelkesedéssel végzett.

Úttörő szerepet vállalt a Kodály-koncepció transzferhatásainak Carl Seashore módszerén alapuló összehasonlító kutatásaiban, melynek révén ma már széles körben ismertek a kodályi zenei nevelés pozitív hatásai egyebek mellett a nyelvi- és a matematikai készségek területén.

Laczó Zoltán szerepet vállalt a zeneterápiás képzés hazai meghonosításában is, de foglalkoztatta az info-kommunikációs forradalomnak a gyermekkor pszichés fejlődésére gyakorolt hatása is.

Laczó Zoltán írásain és oktatási tevékenységén keresztül tanárgenerációkban erősítette a zenepedagógia szakmai fontosságát.

Emlékét megőrizzük.