Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Elhunyt Tusa Erzsébet, Bartók és Liszt életművének egyik kiemelkedő tolmácsolója

2017. augusztus 24.

2017. augusztus 24-én távozott Tusa Erzsébet zongoraművész – tájékoztatta a Zeneakadémiát Lendvai Tamás, a művésznő fia. Búcsúztató gyász-szertartása 2017. szeptember 23-án, szombaton 11 órakor lesz a XII. kerületi Szent Kereszt Templomban (1123 Bp. Táltos u. 16.)

Tusa Erzsébet Budapesten született 1928. január 5-én, és 1948-ban diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Dániel Ernő és Kadosa Pál tanítványaként. Szombathely, Győr és Sopron után 1961-től 1968-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanára volt, közben az Országos Filharmónia szólistája lett 1967-ben. 1976-tól 1983-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetében tanított. 1989–2004 között a tokiói Musashino Zeneakadémia vendégprofesszoraként is oktatott, és – 1990-től 1996-ig – a Magyarországi Zenetanárok Társaságának elnöki tisztét is ellátta. Több kontinens számos országában hangversenyezett, mesterkurzusokat vezetett Ausztriában, Hollandiában, Németországban, Portugáliában, Japánban, Új-Zélandon és Ausztráliában.    Zongorajátékát számos hanglemezfelvétel örökíti meg, előadó-művészetében különös hangsúlyt kapott Bartók és Liszt életműve. Zongoraművészi karrierje mellett a zeneelmélettel is foglalkozott (férje, Lendvai Ernő zenetudós révén). Rendkívüli jelentőségűnek tartotta a zenében megjelenő aranymetszés elvét, amelyről így fogalmazott egyik írásában: „… a zene, amely amúgy is univerzális törvények hordozója, még szorosabb kapcsolatot mutat mind a fizikai, mind a szellemi világrenddel.” Világszerte megbecsült művészeti munkássága elismerésre talált: 1968-ban Liszt Ferenc-díjjal, majd Érdemes Művészi címmel tüntették ki, illetve Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal is jutalmazták. 2003-ban kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, és a főváros XII. kerületének díszpolgárává is avatták. Lendvai Tamás, a művésznő fia, aki egyúttal a Zeneakadémia oktatója is, közölte, édesanyját hosszú betegség után érte a halál. Tusa Erzsébet feledhetetlen tanáregyéniség volt. Mély fájdalommal búcsúzunk.

Címkék