Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Hangszerek titkai

2020. november 24.

Az elmaradt Liszt-kukacok Akadémiája Zenés beavató foglalkozások, Zenelabirintus és Jazz játszótér foglalkozások helyett interaktív online programot törekszünk nyújtani a foglalkozások törzsközönségének, és minden zenére nyitott gyereknek.


Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István

 

Öt, egyenként 15-20 perces hangszerbemutató videóval készülünk, amelyek játékos módon mutatnak be egy-egy hangszert. A hangszerismertetőket a Zeneakadémia hallgatói tartják, gyerekek részvételével. A programokat Mona Dániel,  a Liszt-kukacokból már jól ismert zenetörténész moderálja. Szeretnénk, ha a videót néző gyerekek maguk is „részt vennének” a játékos foglalkozáson, az ott szereplő gyerekekkel együtt végeznék a feladatokat, biztatjuk őket, hogy énekeljenek, táncoljanak a szereplőkkel együtt.

 


Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

A videók végén az elhangzottak alapján kérdéseket teszünk fel, vagy feladatokat adunk a közönségnek. A válaszért, hasonlóan az élő foglalkozások hagyományához, virtuális pecsétet lehet szerezni, 4 pecsét összegyűjtésével pedig Liszt-kukac ajándékot lehet választani. Az ajándékot előre egyeztetett időpontban vagy a tavaszi, remélhetőleg már „élő” foglalkozások alkalmával adhatjuk át.

Az első videót Mikulás napján, december 6-án tesszük fel ide és a Liszt-kukac Facebook oldalra, a további négy rész pedig hetente, vasárnap, vagyis december 13-án, 20-án, 27-én, illetve január 3-án  jelenik meg az említett felületeken (és folyamatosan visszanézhető).

Liszt-kukacok Akadémiája