Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Igazi különlegességeket ígér a Zeneakadémia 2022-es kínálata

2021. december 3.

Megkezdődött a jegyértékesítés a Zeneakadémia jövő évi, számos világsztárt és ritkán hallható műveket is felvonultató koncertjeire, az egyes sorozatok több hangversenyére belépőt váltók jelentős árengedményhez jutnak.

A neves magyar és külföldi zenészek hangversenyei kevésbé ismert kompozíciókat és szokatlan hangszerpárosításokat is kínálnak – hívta fel a figyelmet Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, hozzátéve: immár hagyomány, hogy az intézmény saját szervezésű koncertjei hangsúlyosan a kamaramuzsikára és a különleges műsor-összeállításra fókuszálnak.

 

Joshua Bell.

 

A Kamarazene Nagyteremre 2022 tavasz című sorozatban ismét vendégünk lesz Joshua Bell, ezúttal a kitűnő zongoraművész Shai Wosner kíséri majd. A fúvós zene „világválogatottja”, az öt kiemelkedő szólista alkotta Les Vents Français (Emanuel Pahud, François Leleux, Paul Meyer, Gilbert Audin, Radovan Vlatković) régóta várt koncertje mellett két kivételes francia zenész, Jean-Guihen Queyras (cselló) és Alexandre Tharaud (zongora) párosa is különleges kamarazenei élményt ígér.

 

Kirill Gerstein, Hagen Quartet.

 

A Négyszer négyes plusz egy 2022 világhírű vonós kvartetteket ugyancsak neves szólistákkal kiegészülve mutat be, különleges műsorral. Tavasszal Kirill Gerstein zongoraművész és a Hagen Quartet, valamint Várjon Dénes zongoraművész és a Gringolc Quartet ad koncertet, ősszel Fenyő László csellóművész és a Borodin Quartet, valamint Ránki Dezső zongoraművész és a Keller Kvartett érkezik.

 

Lucas és Arthur Jussen

 

A zongora kétszer 2022 sorozat kétzongorás és négykezes műveket állít középpontba, a repertoár  népszerű és ritkábban játszott darabjait is felsorakoztatva. Fellép majd egy-egy testvérpár: az orosz Gyenyisz és Vlagyiszlav Kozsuhin – előbbit Kocsis Zoltán fedezte fel Magyarországnak –, illetve Lucas és Arthur Jussen, a világszerte népszerű fiatal holland páros, továbbá Roman Rabinovich és Fejérvári Zoltán, novemberben pedig Louis Lortie és Hélène Mercier.

A hagyományos, Solti termi zongorasorozat új kiadásában – A fekete-fehér színei 2022 – nem szokványos programmal érkeznek a szólisták. Tavasszal Fülei Balázs a nagy kihívást jelentő utolsó Beethoven-szonátákat játssza, a tizenöt éves, de már világhírű Alexandra Dovgan a romantika korából válogatott műsorral készül, Jean Rondeau francia csembalóművész pedig Bach Goldberg-variációival érkezik. Ősszel a koreai Yekwon Sunwoo (a 2017-es Cliburn-verseny győztese) ritka Richard Strauss-szerzeményeket és impresszionista műveket ad elő, Lajkó István orosz kompozíciókat, Kiss Péter pedig Brahms-darabokat és kortárs műveket.

A Kamarazene karnyújtásnyira 2022 tavasz sorozatban a Grammy díjas fiatal brit hegedűművész Nicola Benedetti zongorás trió formációban mutatkozik be a Zeneakadémián, Leonard Elschenbroich (cselló) és Alexei Grynyuk (zongora) lesznek a partnerei. Három éve még a nemzetközi Rising Star projekt szereplőként hallhattuk Budapesten Emmanuel Tjeknavorian-örmény származású hegedűművészt, aki most két világhírű zenész – Daniel Müller-Schott és Anna Vinnyickaja – partereként ad zongorás trió koncertet. A sorozat egyik különlegessége lesz Fejérvári Zsolt nagybőgőművész kamaraestje, amelyen Báll Dávid zongoraművész lesz a partnere. Haffner Eszter, Bársony Péter és Rohmann Ditta hegedű-brácsa-cselló formációja többek közt Eötvös Péter vonóstriójának hazai premierjével mutatkozik be. A Zeneakadémián az elmúlt években végzett fiatal tehetségek alkotják az Altalena Együttest, amely Dénes-Worowski Marcell vezényletével Bach és Stravinsky művei mellett Kecskés D. Balázs új kompozícióját mutatja be.

A Zenekar a központban 2022 tavasz ezúttal a barokk muzsikára fókuszál. A Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar nemzetközi szereplőgárdával a francia Leclair operaritkaságát mutat be, Beatrice Rana zongoraművész és az Amsterdam Sinfonietta a kortárs Thomas Ades kompozícióját Bach-művekkel vegyítve adja elő, az Aura Musicale együttes és a zeneakadémistákból álló Alma Mater Kórus pedig Monteverdi ritkán megszólaltatott remekművét, a Vesperást tűzte műsorára.

A zenekar koncertmesterei 2022 sorozat három neves hegedűművészt „ültet” a Nemzeti Ifjúsági Zenekar kitüntető címmel elismert Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara vonós tagjaiból álló formáció élére, de Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf nemcsak irányítja majd az együttest, hanem szólistaként is fellép. Csonka András ennek fontosságára rámutatva úgy fogalmazott: a Zeneakadémia egyik erőssége, hogy a jövő muzsikusai egy színpadon szerepelhetnek olyan művészekkel, akik távlatot tudnak számukra mutatni.

Az Orgona a központban 2022 tavasz című sorozatban Jan Dolezel cseh, Hans-Ola Ericsson svéd és Karosi Bálint magyar orgonaművészek ritkán hallott műveket is bemutatnak a Nagyterem rekonstruált Voit-orgonáján.

A jazz műfajában is érdekes koncertek várhatók: a Jazz itt! 2022 tavasz című sorozatban az amerikai jazz legenda, Kenny Barron és az olasz Dado Moroni zongora duója, illetve Snétberger Ferenc új formációja, Jesper Bodilsen és Morten Lund dán muzsikusokkal igazi ínyencségnek ígérkezik.

A gyermekeknek szóló Liszt-kukacok Akadémiája tavasszal a zenei felfedezőket állítja középpontba Monteverdi, Beethoven, Schubert és Schönberg alakján keresztül, bemutatva máig tartó hatásukat például a könnyűzenében és az éneklésben.

A korábban meghirdetett és most folytatódó sorozatok részeként érkezik 2022 első felében például Martin Fröst és a Svéd Kamarazenekar, valamint Antje Weithaas, Marie-Elisabeth Hecker és Martin Helmchen hegedű-cselló-zongora triója.

A Régi Zeneakadémián megrendezett, főként fiatalokat bemutató koncertek sorában lesz a DUO SERA 10: az intézmény tanáraiként dolgozó két egykori diák, Seleljo Erzsébet szaxofonművész és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész koncertje, amely nem szokványos összeállítást ígér.

 

Bérleteket a járványhelyzetre tekintettel most sem bocsát ki a Zeneakadémia, de ezek előnyét megtartva árengedményt nyújt, ha valaki a tematikus sorozatokon belül több koncertre vesz jegyet egy időben. Három különböző hangversenyre szóló jegynél 10 százalék, négy vagy több esetén pedig 15 százalék kedvezmény érhető el a vásárlás összegéből. A Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztráltak ezen felül további 5 százalék engedményben részesülnek. A Zeneakadémia saját szervezésű koncertjeire felhasználható ajándékkártya a vásárlástól számítva egy évig érvényes, a jegypénztárban, fizikai valójában tetszőleges összeggel tölthető fel, az intézmény honlapján keresztüli online változata pedig 3000, 5000 és 7000 forintos értékben érhető el. A programokról és a jegyértékesítésről, valamint az online közvetítésekről a zeneakademia.hu portálon találhatók folyamatosan frissülő információk.