Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Iskolásoknak szóló kulturális program kezdődik a Zeneakadémia vezetésével

2020. december 14.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően közösen rendez online vetélkedőből, helyszínbejárásokból és koncertekből álló programot Pest megyei általános iskolásoknak a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga és Szentendre városa.

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács az Európai Örökség címmel (EHL) rendelkezők együttműködésére hirdetett pályázatot, amelyen sikeresen szerepelt programtervével a projektvezető Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két másik EHL-helyszínnel, a Dohány Zsinagóga Komplexummal és Szentendre városával összefogásban.

Az általános iskolák felső tagozatosainak szóló, három fordulóból álló csoportos vetélkedő most indul, Fedezd fel az örökséged! címmel. Témája a 19. század, a nemzetállamok kialakulásának kora, a három helyszín története és jelentősége az adott történelmi időszakban. A diákcsoportok háromnapos programon vesznek részt, amelyen lehetőségük nyílik felfedezni a Zeneakadémia főépületét, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot, a Dohány utcai Zsinagógát, valamint Szentendre városának legkiemelkedőbb pontjait, külön e célra fejlesztett telefonos alkalmazás segítségével. A gyermekek részt vehetnek a három helyszínen tartott koncerteken, amelyek műsorán a legfontosabb európai zeneszerzők darabjai szerepelnek.

Az uniós kezdeményezés célja, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését is Európa kulturális öröksége iránt, és erősítsék a közös európai térhez tartozás érzését. További cél az európai örökséggel foglalkozó közösségek népszerűsítése, elősegítve az együttműködéseket, a nemzeti és regionális sokszínűség ápolását és a kultúrák közötti párbeszédet.