A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György

Jogelődje alapításának száznyolcvanadik évfordulóját ünnepli a Bartók Konzervatórium

2020. február 6.

Élőben követhető a Zeneakadémia online felületein február 6-án a Bartók Konzervatórium zártkörű díszhangversenye, amelyen az iskola diákjaiból alakult együttesei lépnek fel.

A Zeneakadémia Nagytermében a növendékek Mendelssohn, Holst, Goldmark és Dubrovay egy-egy műve mellett Kodály Budavári Te Deumát szólaltatják meg, az iskola jogelődje alapításának száznyolcvanadik évfordulója alkalmából. Vezényel Tuska Zoltán, Kiss Zoltán és Dobszay-Meskó Ilona, szólistaként közreműködik Mondok Yvette (szoprán), Schöck Atala (alt), Szappanos Tibor (tenor) és Hámori Szabolcs (basszus) énekművész.

 

Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István
 

A intézményes középfokú zenei oktatás magyarországi története a Pest-budai Hangász Egylethez nyúlik vissza. Az egylet az 1830-as években működő Vidámság Társulatának megszűnése után alakult, alapszabályát a Helytartótanács 1836-ban hagyta jóvá, 1840. január 2-án pedig maga Liszt Ferenc hangversenyt adott a felállítandó „Magyar Nemzeti Conservatorium” javára. Innen számítja történetét az iskola bár fennállásának századik évfordulóját még 1936-ban, a hangászegylet megalakulásának centenáriumán ünnepelte.

 

Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István
 

A Konzi (teljes nevén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziuma) az ország legnagyobb és legeredményesebb zeneművészeti szakgimnáziuma. Gazdag képzési választékot, a felkészüléshez kiváló tanárokat biztosít a zenei pályára készülőknek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóiskolájaként folyamatosan kapcsolatban áll anyaintézményével: rendszeres a konzultáció az egyetemi professzorokkal, és a diákok közös programokban vesznek részt. Egyedülálló az iskola a tekintetben is, hogy egy intézményen belül tanulhatnak a klasszikus zene (24 szak), a jazz (tíz szak) és a népzene (14 szak), valamint a hangszerkészítés és -javítás (5 szak) iránt érdeklődő fiatalok. Jelenleg mintegy négyszáz diák jár a Konziba, az Oktatási Hivatal által rendezett országos versenyek díjainak rendre nagyjából 40 százalékát a tanulói hozzák el.