A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről

Jövő ősszel rendezi meg a Zeneakadémia a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

2020. június 26.

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia. A rekordszámú pályázó közül kiválasztott 116 elődöntős automatikusan jogot nyert arra, hogy induljon az új időpontra kitűzött megméretésen.

Számos versenyző jutott az elődöntőbe olyan országokból, amelyekben most is nő a koronavírus-fertőzések száma, így az ő felkészülésük és utazásuk bizonytalanná vált az eredeti, idén szeptemberi időpontban. A szervező Zeneakadémia a világhírű névadó-zsűrielnök operaénekesnővel egyeztetve ezért úgy döntött, hogy a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a tervek szerint 2021. augusztus 29. és szeptember 5. között valósítja meg, az EMMI támogatásával.

A világ 47 országából 255 fiatal művész adott be érvényes jelentkezést az immár negyedik Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre. A Marton Éva vezette előzsűri – amelynek munkájában Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, valamint Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója vett még részt – kifejezetten magas színvonalúnak értékelte az online beküldött jelentkezéseket, ezért is válogatott be több versenyzőt, mint bármelyik korábbi versenyen.

Fotó: Tuba Zoltán / Zeneakadémia

Az előzsűri döntése értelmében összesen 32 ország 116 fiatal művésze jutott az elődöntőbe. A továbbjutó fiatal művészeknek nincs okuk aggodalomra: az életkori korláttól függetlenül, eddigi pályázatukkal és teljesítményükkel automatikusan jogot nyertek arra, hogy az új időpontra kitűzött versenyen induljanak. Az 59 férfiból és 57 nőből álló mezőny legfiatalabb és legidősebb tagja is bariton, előbbi egy 19 éves ukrán, utóbbi egy 35 éves japán énekes. Nemzetiségüket tekintve oroszok (23) és ukránok (18) vannak jelentős számban, de 16 fővel képviselteti magát Korea is. Kínából és az Egyesült Államokból egyaránt öten jutottak az elődöntőbe, de indulhat brit, lengyel és izraeli versenyző is, sőt Kongóból, Iránból, Ausztráliából, Venezuelából, valamint Trinidad és Tobagóból is sikerrel jelentkezett egy-egy énekes.