Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Junior Prima Díjat kapott a Zeneakadémia oktatója és több hallgatója

2020. november 27.

Ismét tíz fiatal tehetség vehette át a zeneművészeti Junior Prima Díjat, a kitüntetettek sorában van a Zeneakadémia több növendéke és egyik tanára. A zsűri elnöke Dr. Vigh Andrea, az egyetem rektora volt, tagjai között pedig neves oktatóink foglaltak helyet.

Tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit hazánk kiemelkedő fiatal muzsikusai. Az MVM Zrt. által támogatott elismerés gálaestjét idén a járványhelyzet miatt online tartották meg, így bárki ingyenesen megtekinthette a díjazottak fellépésével színesített eseményt az mvmjuniorprima.hu oldalon.

Az idei kitüntetettek között van Kecskés D. Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének oktatója, valamint több hallgatónk: Láposi Dániel ütőhangszeres művész, zeneszerző, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Osztrosits Éva hegedűművész, Várallyay Petra hegedűművész, jazz-zongorista, zeneszerző, valamint Vida Mónika Ruth zongoraművész. A további díjazottak között vannak a Zeneakadémia volt diákjai: Fürjes Anna Csenge operaénekes, Hotzi Mátyás csellóművész és Sztranyák Dávid basszusharsona-művész. Szintén megkapta az elismerést a londoni Királyi Zeneakadémián tanuló Berecz Mihály zongoraművész.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Zrt. az elmúlt közel másfél évtizedben immár 130 kimagaslóan tehetséges fiatal zeneművésznek adta át ezt az elismerést. Közülük sokan a nemzetközi zenei élet kiemelkedő tagjává váltak” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A zsűri tagjai minden évben a magyar zeneművészet szaktekintélyei közül kerülnek ki. A korábbi évekhez hasonlóan idén is Dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt a grémium elnöke. Beszédében hangsúlyozta: a tehetség akkor válik teljessé, amikor elismerésre talál. „A siker szakadatlan munka, folyamatos fejlődés, és a klasszikus értékekre épülő újítás eredménye. A valódi művész ismérve pedig mindezek mellett az alázat. Hiába azonban a tudás, a tehetség, a művészi kiteljesedés nem képzelhető el támogatás nélkül – ez vezérli immár tizenhárom éve a Junior Prima Díj társalapítóját és odaítélőit. A fiatal zenei géniuszok kibontakozásához szükség van inspirációra, amit ez a díj képvisel, hiszen ez az egyik legfontosabb, legmagasabb presztízsű elismerés a magyar zeneművészet világában” – tette hozzá.

A zsűri tagja volt Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, a Zeneakadémia professor emeritája; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, az egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének professzora; Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, az egyetem rektorhelyettese és Zeneszerzés Tanszékének vezetője; Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, az egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője; Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, az egyetem Jazz Tanszékének vezetője; Balázs János Kossuth-, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, az egyetem oktatója; Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész, az egyetem tanára; Fazekas Gergely zenetörténész, az egyetem habilitált docense; valamint Jakobi László gordonkaművész, Cziffra-életműdíjas hangversenyrendező.