Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Kezdődik a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

2021. augusztus 27.

Augusztus 29-én a versenyzők fellépési sorrendjét eldöntő sorsolással, másnaptól pedig az elődöntőkkel indul az immár negyedik alkalommal rendezett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny.

A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott megmérettetés élő fordulóiban összesen 71 versenyző vesz részt. Minden eddiginél többen, 255-en jelentkeztek 2020 tavaszán, közülük választotta ki a Marton Éva vezette előzsűri az élő forduló versenyzőit. A koronavírus-járvány miatt azonban a 47 országból várt versenyzők nem tudtak eljönni Budapestre 2020-ban.

A kényszerű szünetet a továbbjutó fiatal tehetségek felkészüléssel tölthették, ahogyan azt Marton Éva is tanácsolta a nekik szóló videóüzenetben: „Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Mit kell csinálni? Egyszerűen: énekelni. Ezt az időt kérem, használják fel arra, hogy tovább fejlődhessenek.”

A hetvenezer euró összdíjazású IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen hat elődöntő lesz, augusztus 30-án, 31-én és szeptember 1-jén kettő-kettő, 14 és 18 órakor. Ezt követően szeptember 2-án két középdöntő következik, 15 és 19 órai kezdettel. Mindezekre a belépés ingyenes, a Solti Terem befogadóképességének határáig, de élő internetes közvetítésben is követhetők az események.

A szeptember 4-i, 18 órákor kezdődő döntő és az 5-i, 19:30-ra meghirdetett díjkiosztó gálaest a Nagyteremben lesz, amelyekre jegyek elérhetők (a döntőre ide kattintva, a gálára pedig ide kattintva). E két eseményen már szimfonikus együttessel, a Magyar Állami Operaház zenekara kíséretével, Kocsár Balázs vezényletével lépnek fel a legkiválóbbak.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezett verseny nemzetközi zsűrijében Marton Éva elnökletével a nemzetközi operaélet kulcsszereplői foglalnak helyet: KS Peter Dvorský, Enrico Caruso és Giuseppe di Stefano-díjas tenor, Larisza Gergieva, a Mariinszkij Színház fiatal operaénekesek számára létrehozott akadémiája, az Észak-Oszétiai Köztársaság Állami Opera és Balettszínház, valamint a Digora Állami Drámai Színház művészeti vezetője, Anatoli Goussev, a Scuola Musicale di Milano professzora, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House Covent Garden casting directora, Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere és Dmitry Vdovin, a Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjának tanára és művészeti vezetője, magyar részről pedig Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.