Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Kiemelt népszerűség övezi a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulóját

2018. november 20.

Két magyar zeneszerző zongoradarabja is versenyez november 25-én a több mint kétszáz pályaműből előválogatott nemzetközi döntős mezőnyben.

A Zeneakadémia versekkel és levélrészletekkel tarkított ünnepi esten 2018. november 25-én este hirdeti ki a 2017-ben indult Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzés fordulójának nyertes zongoradarabjait, amelyeket a legkeresettebb magyar zongoraművészek tolmácsolásában hallhat a közönség a Zeneakadémia Solti Termének gyönyörű környezetében. A gálán először lép fel közösen a fiatal generáció két legkeresettebb, legsikeresebb zongoraművésze, Balázs János és Fülei Balázs, és hozzájuk csatlakozik egy ifjú tehetség, Kálvin Balázs, aki 2014-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

Fülei Balázs és Balázs János zongoraművészek
 
 

A Zeneakadémia Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából indította útjára a Bartók Világverseny és Fesztivál rendezvénysorozatot. Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, életműve a magyar és az egyetemes kultúra közös kincse. Művészete és tudományos munkássága korszakalkotó jelentőségű, hatása máig érvényes, művei az egyetemes zenetörténet legértékesebb darabjai közé tartoznak.

A Zeneakadémia Bartók Béla alma matere, itt tanított, itt mutatták be több művét, innen indult Amerikába. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem eszmei kötelessége, hogy örökségét gondozza, tovább éltesse, művészetét a zenetörténetben elfoglalt helyéhez méltó eseményekkel tegye ismertté itthon és a zenei világban.

A zenei versenyek a nemzetközi zenei élet meghatározó eseményei, a fiatal tehetségek szakmai fejlődése, ismertté válása, a koncertéletbe történő bekapcsolódásuk legfontosabb tényezői. A gazdag zenei hagyománnyal rendelkező országok rendezik a legnagyobb presztízsű zenei versenyeket. Bartók nevével Magyarország indított zenei versenyt, megelőzve ezzel más országok hasonló kezdeményezéseit.

 

 
 

A Bartók Világverseny és Fesztivál hatéves ciklusra és a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira épül: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre összpontosít, és a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, idén pedig a zeneszerzők versenyével folytatódott. Mindkét fordulóra olyan külföldi zsűritagok – zeneszerzők és előadók – fogadták el a Zeneakadémia felkérését, akik nemzetközi rangjuk, életművük által a világ élvonalába tartoznak.

A Bartók Világverseny zeneszerzés kategóriája hallatlanul népszerűnek bizonyult a versenyzők körében is: 53 országból összesen 214 pályaművet – 5-6 perces szóló zongoraműveket – küldtek a 40 év alatti zeneszerzők a világ minden tájáról, 204 komponista írt darabot a Bartók Verseny 2019-es zongora fordulójára az után, hogy az első, hegedűsök számára kiírt forduló páratlan sikerrel zárult. A 25 magyar jelentkező mellett olaszok, amerikaiak, dél-koreaiak vannak a legtöbben, de érkezett darab Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is. A jelentkezők száma egyúttal igazolja a magyar világverseny tekintélyét és szakmai koncepciójának megalapozottságát, illetve a zenei világ hitét egy olyan megmérettetés folytatásában, amely által Magyarország a középpontba kerül a bartóki hagyományok, az egyedülálló versenyszerkezet, valamint a lebonyolítás megszervezése okán.

Bartók műveit eljátszani, bármelyikkel versenyen indulni igazi fokmérő minden művész számára. A Bartók Világverseny zeneszerzői fordulóinak nyertes művei közül kerülnek ki a következő év versenydarabjai, így a felnövekvő zenészgeneráció legjobb hangszeresei Bartók műveivel készülhetnek, a fiatal szerzőket pedig új művek létrehozására inspirálja a megmérettetés Bartók szellemében.

 

A november 25-én 19.30-kor kezdődő Gálakoncert részletes programja ide kattintva megtekinthető.

A BARTÓK ZENESZERZŐVERSENY 2018 – image kisfilmje ide kattintva megtekinthető.

 További információ:

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kommunikációs és Médiatartalmi Igazgatóság

Tel.: (1) 462 4600/172, e-mal: sajto [at] zeneakademia [dot] hu

bartokworldcompetition.hu