A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György

Kocsis Zoltán-kurzus a Zeneakadémián

2013. november 28.

Simon Standage, Banda Pál és Zempléni Szabolcs is tart mesterkurzust 2013 decembere folyamán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen

A 2013. decemberi mesterkurzusok sorát Kocsis Zoltán nyitja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai számára meghirdetett egésznapos foglalkozást, melyen passzív hallgatóként a Bartók Béla Konzervatórium növendékei is részt vehetnek, december 1-én 10-19.00 óra között a Régi Zeneakadémia Kamaratermében (Bp., VI. Vörösmarty u. 35.) rendezzük meg. Kocsis Zoltán a Zeneakadémia egykori diákjaként rendszeresen „visszajár" az alma materbe: legutóbb a 2013. október 22-i ünnepélyes megnyitó gálán dirigálta az egyetem szimfonikus zenekarát és kórusát, mely alkalomból Fazekas Gergely kérdezte diákkori emlékeiről (az interjú eredetileg a Zeneakadémia Koncertmagazin 2013-as számában jelent meg).

Kocsis Zoltán fotóját Marjai Judit készítette

Simon Standage, a barokk hegedű szaktekintélye 2013. december 3-6. között tart kurzust a Zeneakadémia Régi zene termében, mely minden érdeklődő számára nyitott. Az English Concert, a Collegium Musicum 90, az Academy of Ancient Music, illetve az English Baroque Soloists zenekarok jelenlegi és volt koncertmestere, művészeti vezetője, valamint a Salomon Vonósnégyes elsőhegedűse 2013. december 3-6. között tart kurzust, historikus hegedű-bemutatót, illetve 5-én Daniel Gottlob Türk munkássága címmel előadást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Zeneakadémia, valamint a Bartók konzervatórium növendékei számára a foglalkozások ingyenesek, az intézményekben jogviszonnyal nem rendelkező érdeklődők szerény részvételi díj mellett vehetnek részt rajtuk.

December 16-19. között Banda Pál gordonkaművész ad cselló és kamarazene mesterkurzust. A foglalkozásokra aktív résztvevőként Zeneakadémia csellista hallgatói és az egyetemen jogviszonnyal rendelkező diákokból alakult vonósnégyesek jelentkezhetnek, az órákat azonban minden érdeklődő látogathatja, regisztrálni azonban mindenki számára szükséges legkésőbb 2013. december 12-ig.

Banda Pál (fotó: Paul Jervis)

Banda Pál (fotó: Paul Jervis)

Ami a további mesterkurzus-kínálatot illeti, 2013 decemberében is folytatódik Takács-Nagy Gábor hegedűművész-karmester kamarazene kurzusa. A december 19-i alkalmon passzív résztvevőként csak a Zeneakadémia hallgatói vehetnek részt. Zempléni Szabolcs, a Bambergi Szimfonikus Zenekar szólókürtösének  szintén decemberre tervezett kurzusának részleteiről később adunk tájékoztatást.

Az aktuális mesterkurzusokkal kapcsolatos jelentkezési információk, és minden további részlet megtalálható a Zeneakadémia egyetemi honlapján, a Tanulmányi Hirdetőn.

Címkék