Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Koncertekkel és konferenciával is tisztelegnek országszerte Járdányi Pál zeneszerző emléke előtt

2020. február 12.

Koncertekkel, konferenciával, tárlatokkal és kötetekkel emlékeznek az idén száz éve született Járdányi Pál zeneszerző-népzenekutatóra. A Járdányi100 rendezvénysorozat kezdeményezője Járdányi Zsófia hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és Járdányi Gergely nagybőgőművész, az egyetem habilitált doktora és korábbi oktatója.

Március 10-én a Solti teremben hangversennyel emlékezik egykori mesterére a Zeneakadémia, az esten főbb művei, többek közt a 2. vonósnégyes, a Hegedűduók és a Szerelmi dalok hangzanak el – erősítette meg Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a Járdányi100 elnevezésű programsorozatról minap tartott tájékoztatón. A hangversenyen, amelyre ingyenes belépők már igényelhetők, a Zeneakadémia hallgatói lépnek fel, keresztmetszetet nyújtva a zeneszerző-népzenekutató munkásságáról. A rektor szólt személyes tiszteletadásáról is: ő maga december 3-án a Pesti Vigadóban játssza a komponista Hárfaversenyét.

A Zenetudományi Intézet a Járdányi és kora című, többszerzős tanulmánykötettel, valamint december 2-án és 3-án zenetudományi konferenciával emlékezik a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Járdányi Pál munkásságára, zenepedagógiájára, kutatásaira és korára – hangsúlyozta Richter Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének igazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének vezetője. Elhangzott, hogy a Dalos Anna muzikológus, tudományos főmunkatárs szerkesztésében várhatóan decemberben megjelenő, családi képekkel és dokumentumokkal színesített tanulmánykötet többek között Járdányi Pál zenekari műveit és népdalfeldolgozásait ismerteti, emellett bemutatja a korszakot és a kortársakat is.

A Zenetudományi Intézet Népzenekutató Csoportja a 100 éves jubileum alkalmából két projekttel tiszteleg Járdányi Pál tudományos életműve előtt. Az egyik fókuszában a népzenekutató Járdányi Kidéről készült, eddig ismeretlen dokumentumokat és jegyzeteket is bemutató falumonográfiája, a másikéban a népdalrendszerezése áll – közölte Szalay Olga népzenekutató.

Kecskeméten emléknappal, a budapesti Szent Imre Gimnáziumban kiállítással és hangversennyel, Miskolcon és Győrben a zeneszerző szimfonikus műveinek megszólaltatásával emlékeznek – ismertette a programokat Járdányi Zsófia Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, Járdányi Pál lánya. Járdányi Gergely Liszt Ferenc-díjas nagybőgőművész, a Vicenzai Konzervatórium tanára, a zeneszerző fia a jövőbeli tervekről elmondta: a XII. kerületben szeretnének emléktáblát elhelyezni édesapja egykori lakóházánál, kezdeményezték a posztumusz díszpolgári cím adományozását, de díj alapítása, utca elnevezése és a hagyaték kutathatóvá tétele is szerepel a tervek között.

Járdányi Pál (1920–1966) Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus, népzenekutató január 30-án lett volna 100 éves.