A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Különleges találmánnyal javít a tubaművészek helyzetén a Zeneakadémia oktatója

2020. november 3.

Könnyen fel- és leszerelhető mechanikát fejlesztett ki a tubához Szentpáli Roland, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és Juhász Zoltán hangszerész. Az innováció nyomán más pozícióban is lehet játszani, ami elősegíti a hang jobb terjedését is.

Hatalmas előrelépést jelent a tuba történetében a szójátékkal Twoba elnevezést kapott találmány: lehetővé teszi, hogy a muzsikusok állva játsszanak és szabadon mozogjanak a pódiumon, az átszerelés pedig mindössze két-három percig tart. Az új átfordító mechanika gyártása Magyarországon, magyar cégnél valósul meg, és előnye, hogy 4-6 -féle kialakításban kell csupán elkészíteni, hiszen a világban előforduló tubák dugattyúi néhány típusra korlátozódnak.

 

 

Szentpáli Roland elmondja: a fejlesztés azért is vált fontossá, mert a művészek ugyan technikailag és zeneileg is elég felkészültek, így szólistaként is képesek helytállni, a hangszer úgy fejlődött, hogy súlya és tartási pozíciója miatt csak ülve lehet rajta játszani, ráadásul eltakarja a művészek arcának nagy részét. Mint hangsúlyozza, tubaművészként, szólistaként régóta küzdött azzal, hogy a koncerteken két rossz, statikus pozíció közül kellett választania. Ha szemben ül a közönséggel, az arca felét látják csupán, és a tuba tölcsére a pódium bal felső sarka felé veti a hangot. Ha oldalt ül, akkor ismét csak félig látszik ki a hangszer mögül, ráadásul különös pozícióban, bár ekkor a hang jó irányba vetül. Mindkét helyzetre igaz, hogy a zenekarral és a karmesterrel sem tud a szólista megfelelően kommunikálni koncert közben.

Szentpáli Roland jó ideje gondolkodott már a megoldáson – magyar, francia és német szakemberek segítségével is –, végül ötlete nyomán Juhász Zoltán aranykoszorús hangszerkészítő mester alkotott új kiegészítőt. Ennek lényege, hogy a tubát 180 fokban megfordítva is lehet tartani, a szelepeket pedig így is le lehet nyomni a hamar fel- és leszerelhető mechanika segítségével.

Az alkatrész bármely ilyen rendszerű hangszerre installálható, és a zenésznek csak minimálisan kell egyensúlyoznia, miközben szabadon mozoghat a színpadon. Tökéletesen látja a karmestert, a tölcsér minimálisan sem takarja el az arcát, mindeközben a közönség felé áramlik a hang. Gerhard Meinl, a neves német hangszerkészítő család sarja, a Wenzel Meinl GmbH egykori tulajdonosa szerint ez a legnagyobb előrelépés a tuba szabadalmaztatása óta.

Ugyancsak Szentpáli Rolandhoz kapcsolódó hír, hogy a londoni Toccata Classic kiadónál megjelent Three Concertos című szerzői lemeze, amelyen három kompozíciója: a Tubaverseny, a Rapszódia és a Three Dances található. Az albumon a tubaművész-zeneszerző saját maga is játssza darabjait, a Győr Symphonic Band (művészeti vezető: Szabó Ferenc), Marosi László karmester, valamint a klarinéton, szopránszaxofonon és tárogatón játszó Szepesi Bence szólista közreműködésével.